söndag 16 juni

Jakt & prylar

Bengt Nordström och Pontus Hakfelt är två jägare som laddar inför årets björnjakt. Foto: Privat

Jägare välkomnar utökad björnjakt

Premium

Björnjägarna i björnlänen börjar räkna ner inför årets jakt den 21 augusti.
Inför jakten har många förberett sig noga såväl skytte som hundträning.

I Jämtland har björnstammen växt långt över förvaltningsmålet. Därför har länet fått en kvot på 200 björnar i årets tilldelning. Länsstyrelsen i Jämtland har dessutom fått in ansökningar om 107 björnåtlar runt om i länet, så intresset för björnjakt är stort.

 

Pontus Hakfelt med den björn han fällde utanför Bräcke förra året. Foto: Privat

En som gärna jagar björn är Pontus Hakfelt från Bräcke i Jämtland. Han fick skjuta en stor björn strax utanför Bräcke samhälle i fjol. Han har dessutom en lämplig björnhund, vilken han tränat på björn i Junsele. Inför årets björnjakt har Pontus förberett sig genom att öva på skjutbanan och tränat kondition med sin hund.

 

[totalpoll id=”171960″]

Att licensområdena i Jämtland nu ändrats inför årets jakt och område sex där Bräcke ligger nu fått 14 björnar i tilldelning anser han är ett steg i rätt riktning.

– Nu blir det inte den stressade jakten som varit innan när vi hängde ihop med Strömsund. Utan vi björnjägare kan jaga och känna att licensen nog inte tar slut på mindre än en vecka.

Det kanske också blir björnar kvar tills älgjakten börjar den 1 september, säger Pontus Hakfelt.

 

Rekordstor tilldelning

I Västernorrland finns 51 godkända björnåtlar. Länet har också fått en rekordstor tilldelning inför årets björnjakt då 75 björnar får fällas.

– Vi måste förvalta björnstammen och har därför ökat på tilldelningen. I år är dessutom hela länet ett jaktområde. Vi får dessutom en stor påspädning av björnar från grannlänen, som även de har stora björnstammar, säger Lars Wiklund, länsstyrelsen i Västernorrland.

Många jägare i Västernorrland tror att de 75 björnarna kommer att räcka länge. En del tvekar till och med om samtliga björnar på tilldelningen kommer att fällas vid jakten.

 

Bengt Nordström med sin treeing walker Strike och en skjuten björn. Foto: Privat

Bengt Nordström från Östavall i Västernorrland jagar gärna björn med sin amerikanska treeing walker-stövare Strike. Dessutom är han utbildad på eftersök på björn med sin stövare och han har redan blivit kontaktad av björnjägare om det skulle behövas utföras ett eftersök på björn.

Rekordmånga ansökningar om att anlägga björnåtel

– Jag har tränat kondition på hundarna och skjutit en del på björnfigurer i olika format och vinklar. I år tror jag att björnjakten kommer att räcka länge och vi kommer slippa den hetsen som varit förut på björnjakten. Förr om åren skulle alla skjuta björn innan det tog slut på licensen och det skapade bara jäkt och stress, säger Bengt Nordström.

 

Per Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay