lördag 25 maj

Jakt & prylar

Jägarna som fick en hare. Roger Sahlin, Tommy Pettersson med Aya, skytten Per Martinsson med den fina haren, Walle Danielsson och Kjell Åke Sundberg. Foto: Per Andersson

Julharejakt gav pengar till kampen mot cancer

Den 14 december arrangerades en harjakt av Bräcke Norra viltvårdsområde tillsammans med Bräcke stövargille, Jämtland-Härjedalens stövarklubb och Östersund/Bräcke jaktvårdskrets.

Trots ett ihållande snöfall anlände 14 ivriga harjägare till Sösjö jaktlags stuga vid åttatiden på lördagsmorgonen. Samtliga hade fickorna fulla med hagelskott, för här skulle skjutas julhare för klingande stövardrev under dagen.
Efter sedvanligt stoj och glam som det brukar bli när ivriga jägare träffas, bar det ut i den mörka decembermorgonen. Jaktledarna hade redan bestämt var de fyra hundarna skulle släppas och delade upp jägarna i lagom stora grupper.
Hundarna, två finska stövare, en hamilton och en rysk stövare, släpptes lösa för att leta hare i det ymniga snöfallet.

 

Hela det samlade gänget inne i jaktstugan i byn Sösjö. Foto: Per Andersson

Rätt snart hördes att hamiltontiken Rödstamons Aya fått upp en hare och jakten började. När drevet buktat fram och tillbaka i den snötyngda skogen, gick jägarna från elden och postade ut för att skjuta haren.

– Först kom haren rätt så fort så jag sköt inte, sedan kom den lika fort en andra gång. Men tredje gången kom den sakta och fint och då fick jag den, berättar Per Martinsson ifrån Börjesjö.

 

Gamla löpor

Strax efteråt hördes återigen en hund driva när jägarna stod vid brasan. Nu hade även Ulvfsveåsen Isor (Ådi) fått fatt på en hare uppe i berget. Men haren gick ett par kilometer och hamnade till slut i Ayas gamla drevlöpor. Ådi drev och jägarna stod och njöt av det fina drevet och hundens skall, som hördes bra trots den tunga upplegan.

Men säg den glädjen som varar, klockan började gå mot samling i jaktstugan i Sösjö, för mat och auktion på den skjutna haren och den skänkta träskulpturen.
Ådis ägare Sören Olofsson fick gå in på drevet för att koppla sin hund.

– Förra året missade jag auktionen för att Ådi drev, men nu ska jag ha den fina trägubben, sa Sören när han gick iväg.

På auktionen gick haren för 200 kronor och den fina träskulpturen ifrån Sten Johansson fick Sören Olofsson köpa för 500 kronor. Dessutom skänkte Ljungandalens jaktvårdskrets 500 kronor.

Sammanlagt fick julharejakten in över 2.000 kronor, som skänks till cancerkliniken i Umeå.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay