fredag 12 april

Jakt & prylar

Älgtjuren hade redan fällt hornen och ur ena örat vällde det fram fluglarver. Foto: Privat

Fråga veterinären: Vad hade hänt älgen?

Premium

Under en älgjakt i Högsby den gångna helgen fälldes vad skytten trodde var ett vuxet hondjur, då det var hornlöst. Döm om vår förvåning då det visade sig vara en tjur som redan fällt hornen.

Ur älgens ena öra vällde det dessutom fram fluglarver. Av nyfikenhet var vi tvungna att titta närmare på det. När vi skar bort örat och högg i skallbenet visade det sig att det var larver ända in i hjärnan!

Inälvor och kött såg helt normala ut.

Vad kan detta bero på? Fällda horn i oktober? Har det kanske ett samband, skadan/sjukdomen och fällda horn?

Det skulle vara intressant att veta mera, om ni har hört eller sett liknande fall.

 

Johnny Andersson

 

Svar:

Tack för en intressant men tråkig rapport från älgskogen.

Fluglarvsangrepp (eng. ”fly-strike”, latin. ”myiasis”) är ett fenomen som kan förekomma hos tama och vilda djur och kan vara mycket smärtsamt.

Vid vissa betingelser, vilka oftast är väder- och miljörelaterade, kan flugor välja att lägga ägg i hud hos djur. Fukt, smuts/avföring, skydd och tillgång till föda, det vill säga hud och sårig vävnad, är det som flugorna söker efter hos det tilltänkta värddjuret.

Efter ett tag kläcks äggen och larverna börjar äta på vävnaden.

 

Andra arter

Får drabbas ibland av detta kring bakdelen. Hos husdjur ses det ibland hos marsvin, kaniner, katter och hundar.

I Sverige har det hos vilda djur bland annat påvisats hos stora råbockar i Skåne, där klimatet och miljön kring de trånga rosenkransarna tros ha lockat dit flugorna. För tidig hornfällning rapporterades i en del av de rapporterade fallen, där fluglarverna ätit kring rosenstocken.

 

Hårlöshet och hudsår hos älg tros hänga ihop med stora angrepp av älglusflugor, men detta är inte fullt utrett. Foto: Jonas Malmsten

Sår på ryggen

Älgar med hudsår på ryggen har ofta fluglarver i och kring såren eftersom, miljön är lockande för flugor.

Fluglarvsangrepp kring huvudet är ovanligt hos älg, och en bakomliggande orsak kan vara en tidigare sårskada. Även varma temperaturer som gynnar flugorna men missgynnar älgen, kan underlätta angreppen.

Just varma höstar, vilket är optimala förhållanden för till exempel flugor, diskuteras som en orsak till att det bildas hudsår på ryggen hos älg (framför allt tjurar).

Tre råbockar angripna av fluglarver

Flugorna lägger ägg i den varma, tjocka och fuktiga pälsen, larverna kläcks och börjar äta på huden vilket ger upphov till irritation och klåda. Älgen kliar sig och skadar huden ytterligare och sårbildningen kan bli omfattande.

 

Kan påskynda

Vanligast är att älgen fäller hornen från sena november och framåt, men tidigare fällning förekommer utan att något är onormalt. Angrepp av fluglarver kan dock sannolikt påskynda processen, vilket verka vara fallet här.

Det är inte otänkbart att vi kommer att få se mer av detta smärtsamma tillstånd framöver hos älgar och då framför allt i södra Sverige.

 

Jonas Malmsten

Veterinär

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay