Älgen var mycket medtagen på grund av missbildningen, så kallat perukhorn. Foto: Erica Lindquist

Perukälg åts levande av likmaskar

En mager och onormalt uppträdande älg har avlivats på sydöstra Öland. Det visade sig vara en perukälg med så kraftiga maskangrepp att man kan säga att älgen blev äten levande.

Jakträttshavaren hade själv inga vapen tillgängliga utan ringde efter assistans efter att älgen hade upptäckts. Kim Lorentzon fick samtalet och då han redan var på trafikeftersöksuppdrag i närheten, begav han sig till platsen utan dröjsmål.
Älgen var väldigt oskygg och stod helt stilla i en vall, med vad inringaren initialt beskrev som kraftigt fibrom på huvudets vänstra sida.

Det visade sig vara så kallade perukhorn, som på vänstra sidan helt täckt och förintat ögat. På höger sida täckte utväxterna större delen av ögat som var punkterat och maskangripet.
Då peruken var sårig på flera ställen var huvudet på älgen hårt maskätet och den blev i princip äten levande.

På höger sida täckte utväxterna större delen av ögat som var punkterat och maskangripet. Foto: Erica Lindquist

Enligt 40c

Precis som på råbockar som drabbats av perukhorn så hade denna älgtjuren tillbakabildade testiklar och könsorgan.

Kim Lorentzon tog kontakt med polisen och informerade dem om att älgen skulle avlivas enligt paragraf 40c i jaktförordningen, för att avsluta dess lidande.

Älgen avfångades med ett kulskott på cirka 50 meters håll från kåpan på en pickup för att få ett rimligt kulfång och för att förhindra att tjuren skulle rusa in i byn intill. Älgen blev på plats i skottet.

 

Prover togs

Älgen besiktigades efter skottet av viltbesiktningsman Germund Eriksson från Kalmar för att konstatera att jaktbrott inte begåtts.
Det togs även CWD-prov på älgen av Germund, enligt anvisningar från SVA för att utesluta eventuell smitta. Proverna skickas in till SVA tillsammans med en bit av mjälten som var kraftigt förstorad.

 

Erica Lindquist

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev