Tre råbockar angripna av fluglarver

Tre råbockar inom ett 20 hektar stort område på gården Pugerup i Skåne har angripits av fluglarver runt rosenstockarna. En hittades död, de andra fick avlivas.

En märklig incident inträffade på Pugerup i norra Skåne. I början av augusti hittades först en fin råbock död. Runt rosenstockarna fanns mängder av fluglarver. Bocken var en stor sextaggare.
Cirka två veckor senare hittades en råbock till. Den var helt apatisk och orkade inte resa sig. Även denna hade angripits av fluglarver på samma ställe.
Den 22 augusti fick yrkesjägaren Daniel Malmqvist syn på ytterligare en bock, som drabbats av samma åkomma. Denna försökte dock fly, men var ändå så sjuk att den avlivades. En av bockarna hade horn som säkert nått guld.

 

Inget liknande

– Vi har aldrig sett eller hört talas om något liknande, säger yrkesjägaren Daniel Malmqvist och fortsätter:
– Efteråt har jag ringt runt lite och fått reda på en som hittat en bock med flugangrepp i huvudet, men inte tre stycken inom en månad i ett område på 20 hektar.

 

Två teorier

Daniel Malmqvist har två teorier kring vad som kan ligga bakom fluglarverna.
Dels kan det finnas en annan bock som har långa och vassa horn. Denna kan ha skadat de angripna djuren under revirstrider. Sedan har flugor lagt ägg i såren.

– Vi har haft mycket flugor i år.  Dels kan det kanske finnas en flugsort som lyckats att bita hål på huden och lägga ägg. Fast då borde den angripit getter också, säger han.

De tre huvudena är skickade till SVA för analys.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev