onsdag 24 april

Jakt & prylar

Foto: Privat

Felix fick en andra chans på rekordbocken

Premium

Den näst största bocktrofén som mättes in under 2018 var också en av de ytterst få troféer som mäter över 200 poäng. Bocken fälldes inom Karlsbäcks viltvårdsområde i Bjurholms kommun i Västerbotten av Felix Egelby.

Den store bocken hade levt ett undanskymt liv fram till januari då han började visa sig på olika foderplatser. Felix såg honom också flera gånger under våren.

– Jag hade varit ute flera gånger och jagat, men inte kommit åt bocken. Nu var det den 11 maj och jag kom ut ganska sent på kvällen, runt halv åtta. Jag har en smygrunda där jag kontrollerar ett antal gamla åkermarker där rådjuren gillar att vara. Vinden var dock dålig så jag fick börja bakvägen, det vill säga smyga tvärtom mot vad jag brukar göra.

 

Imponerande poäng

Vid den tredje åkern fick Felix syn på bocken. Han stod långt bort, kanske på 250 meter. Det var helt öppet så i stället för att försöka smyga närmare kröp Felix in under en gran och hoppades på det bästa. Bocken gick lugnt och betade och kom närmare och närmare. Det tog en halvtimme, men sedan var bocken inne på 30 meter och Felix tog chansen.

– Det var fantastiskt att få en andra chans. På morgonen samma dag hade jag bocken på 80 meter, men precis som jag skulle skjuta ringde mobiltelefonen! Det var lite grämligt. Jag brukar stänga av telefonen, men jag trodde ingen skulle ringa så där tidigt, säger Felix och skrattar.

Det här är den näst största bocktrofén som mätts in från Västerbotten genom tiderna. Hornet har två stänger på vänster sida och saknar flera kamptaggar, men trots minuspoäng för dessa egenskaper mättes hornet till imponerande 201,1 poäng.

– Jag hade ju tur den här kvällen, dels att han faktiskt kom åt mitt håll, dels att han var lugn. Jag hade sett honom under fem tidigare jaktkvällar, men då sprang han bara runt och jagade småbockar och skällde som en tok fram till nio-tio på kvällarna. Han stod inte stilla en sekund.

 

Malou Kjellsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay