fredag 14 juni

Jakt & prylar

Det dröjde 37 år mellan guldälgarna

Premium

Det dröjde 37 år, sedan fälldes det en guldtjur under älgjakten igen.

Det är inte särskilt ofta det fälls en guldälg i Kalmar län, senast var 1982. Det tog alltså 37 år innan nästa guldtrofé kunde registreras. Platsen var i Mjösebo, cirka en mil väster om Högsby, och skytten var Fredrik Henriksson.

Rekordtjuren ”Mr Big” fälldes av misstag

Rykten florerade

Det var andra måndagen i oktober 2019.
Första älgjaktsdagen. Det gick rykten om att en stor tjur hade setts cirka en kilo­ meter från jaktmarken så det var lite extra spännande för jaktlaget att det gick en sådan i området.
– Vi hade dock sett ko och kalv i ett område och beslutade att vi skulle bör­
ja där. Vi jagar med en laika och den fick ganska omgående upp älg. Tyvärr gick det in på grannmarken där det blev ståndskall, berättar Fredrik Henriksson.
Det gick en timme, sedan blev det gångstånd som gick parallellt med jaktmarksgränsen så Fredrik gick försiktigt åt det hållet.

Jesper lyckades smyga in på stortjuren

Såg en älg

– Jag kom fram till ett hygge. Men sedan släppte hunden och var på väg tillbaka. Dock fortsatte jag en bit i riktning mot där hunden hade tystnat. Plötsligt såg jag en älg ute på hygget och att den hade rejäla horn. Sedan försvann den ner i en svacka och var borta i flera minuter. Jag hann tänka ”vart tog den vägen” innan den dök upp igen och jag fick ett läge.

Älgjakten är igång – Ted fällde största trofén 2020

Blandade känslor

– Det var blandade känslor när jag kom fram till älgtjuren. Jag var förstås glad, men jag kände också stor vördnad för den fina tjuren, det var verkligen skogens konung som låg där. Jag förstod inte att det var en guldtrofé, men jag såg att det helt klart var en medalj.
Men visst var det guld, även om det var på gränsen. Trofén mätte 300,40 poäng.
I Kalmar län finns endast fem guldtroféer inmätta.

 

Malou Kjellsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay