söndag 26 september

Jakt & prylar

Publicerad 2 september 2021 - 14:00

Ett bogmontage gjordes av rekordtrofén. Foto: Gunnar Kjellin

Rekordtjuren ”Mr Big” fälldes av misstag

Premium

En större älgtrofé har inte skådats söder om Dalarna. Han kom att kallas ”Mr Big” under sitt långa liv och det blev en hel del rabalder när han fälldes på luciadagen den 13 december 2017. Platsen var Borringe, cirka två mil utanför Motala i Östergötland.

Någon som hade följt den stora älgtjuren i många år var Gunnar Kjellin på Brunneby musteri. I november 2016 skrev han en debatt­artikel i Svensk Jakt där han bland annat skrev: ”Tjuren har jag fotograferat regelbundet i sju år vid det här laget. Han är nio och ett halvt år gammal och sannolikt Östergötlands äldsta fri­ levande älgtjur. Mr Big, som vi kallar honom, är en fantastisk symbol för vårt projekt Älgvård på Östgötaslätten, och mycket mer värd i skog­ en än i frysboxen.”

Mr Big är mycket mer värd i skog­ en än i frysboxen.

Skulle provjaga

Men så kom då luciadagen 2017. Bertil Pantzar var ute och jagade med några kamrater i Boberg södra allmännings­ jaktlag.
Det var någon som hade observerat två älgtjurar på Borringe dagen innan, så på eftermiddagen beslutades att man skulle prova att jaga där.
Efter en stund meddelade en jaktkamrat att han såg en tjur som kommit ut på ett gärde. Den gick dock tillbaka in i skogen och hundföraren ropade över radion till Bertil att han skulle se upp eftersom det var älgar på väg till honom.
– Jag satt och väntade, men det hände ingenting. Sedan hörde jag ett skott från hundföraren. Han meddelade att han skjutit på en älg, men att den gått undan. ’Var den stor?’ frågade jag. ’Ja, den var skaplig’, svarade han. Sedan kom en älgtjur i full fart mot mig. I ett sådant här läge måste man ju ta snabba beslut och jag hade bara några sekunder på mig. Var detta den påskjutna älgen? Antagligen.

Älgjakten är igång – Ted fällde största trofén 2020

Fel älg

Bertil Pantzar sköt tre skott och sedan låg älgen där. Jaktlaget samlades och alla såg att det var Mr Big som låg där. Hundföraren meddelade att detta inte var den älg som han hade skjutit på. Ett eftersök inleddes och eftersom det var snö gick det att konstatera att den andra älgen var oskadad.
Två veckor tidigare hade ”Mr Big” varit lovlig, men då det hade skjutits en tiotaggare så hade älgskötselområdet beslutat att inga fler stora tjurar skulle fällas.

Bertil Pantzar redo­gjorde för vad som hänt och avgick sedan som ordförande.

Avgick

Redan samma kväll samlades styrelsen i älgskötselområdet och Bertil Pantzar redo­gjorde för vad som hänt och avgick sedan som ordförande. I januari hölls också ett stormöte och där informerades bland annat om att jaktlaget skulle bekosta ett bog­montage av den fantastiska älgtjuren och att det skulle hängas upp på Brunneby musteri.
– Jag har också gjort en kopia på hornet, som hänger hemma. Och nu har jag lagt ett förslag att vi ska skänka bogmontaget till länsstyrelsen så att det blir hela Östergötlands älg, avslutar Bertil Pantzar.

 

Malou Kjellsson

Jesper lyckades smyga in på stortjuren

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Bästa vännen börjar vara på rätt sida igen. Tabletterna mot noskvalster verkar göra sitt. Nu finns orken och söket där igen, så härligt att se. Det har blivit både ståndskall på björn och eftersök på älg.
Nu gäller det bara att få älgarna att stå still, morgonens älgar simmade över älven.
.
.
.
#älgjakt #elgjakt #hirvijahti #moosehunting #jaktliv #jämthund #jämte #jämtlanninpystykorva #jakthund #älghund #löshundsjakt #kulturarv #jägarliv #svenskjakt #urskogens #taiga #lapland #bearskinab bearskin.se
...

🍂🔥🧡
.
.
.
.
#sweden #swedishnature #naturephotography #swedishlapland #visitsweden #västerbotten #fire #jakt #älgjakt #fritidvildmark #svenskjakt #jaktjournalen #höst #autumn
...

Idag är en bra dag att leva ❤ och imorgon och i övermorgon och dagarna efter det ❤ Jag vågar välja livet och tar varje ny dag som en seger 💪❤

Idag har jag haft glädjen att få vara med på drevjakt på vildsvin hos goda vänner. Äntligen har jag mer ork till att jaga, det var ett kärt återseende och jag är så tacksam att ha så fina jaktvänner ❤

Det är så fint att se att vi i jägarkåren tar hand om varandra och jag hoppas att vi ska våga att prata mer om psykisk ohälsa bland jägare så att ingen känner sig ensam i sin kamp. Våga fråga ❤

#jakt #drevjakt #vildsvin #sågenekorre #vågafråga #vågalyssna #svenskjakt #jägare #tillsammans #psykiskohälsa #cptsd #complexptsd #depression #suicidzero
...

Hösten rullar på !👌🍁
#fritidvildmark #jämthund #älghund #hirvikoira #hirvijahti #norrbottenspets #norrbottensjakt #finskspets #suomenpystykorva #bearplay #lapuamega #moosehunting #mårfangst #jakt #svenskjakt #karelskbjörnhund #loukkupyynti #rävjakt #rovdjursjaktmedstövare #jaktforlivet #ulflindroth #belisle120 #sauergti #sako #blaser
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay