tisdag 26 september

Jakt & prylar

Ett bogmontage gjordes av rekordtrofén. Foto: Gunnar Kjellin

Rekordtjuren ”Mr Big” fälldes av misstag

Premium

En större älgtrofé har inte skådats söder om Dalarna. Han kom att kallas ”Mr Big” under sitt långa liv och det blev en hel del rabalder när han fälldes på luciadagen den 13 december 2017. Platsen var Borringe, cirka två mil utanför Motala i Östergötland.

Någon som hade följt den stora älgtjuren i många år var Gunnar Kjellin på Brunneby musteri. I november 2016 skrev han en debatt­artikel i Svensk Jakt där han bland annat skrev: ”Tjuren har jag fotograferat regelbundet i sju år vid det här laget. Han är nio och ett halvt år gammal och sannolikt Östergötlands äldsta fri­ levande älgtjur. Mr Big, som vi kallar honom, är en fantastisk symbol för vårt projekt Älgvård på Östgötaslätten, och mycket mer värd i skog­ en än i frysboxen.”

Mr Big är mycket mer värd i skog­ en än i frysboxen.

Skulle provjaga

Men så kom då luciadagen 2017. Bertil Pantzar var ute och jagade med några kamrater i Boberg södra allmännings­ jaktlag.
Det var någon som hade observerat två älgtjurar på Borringe dagen innan, så på eftermiddagen beslutades att man skulle prova att jaga där.
Efter en stund meddelade en jaktkamrat att han såg en tjur som kommit ut på ett gärde. Den gick dock tillbaka in i skogen och hundföraren ropade över radion till Bertil att han skulle se upp eftersom det var älgar på väg till honom.
– Jag satt och väntade, men det hände ingenting. Sedan hörde jag ett skott från hundföraren. Han meddelade att han skjutit på en älg, men att den gått undan. ’Var den stor?’ frågade jag. ’Ja, den var skaplig’, svarade han. Sedan kom en älgtjur i full fart mot mig. I ett sådant här läge måste man ju ta snabba beslut och jag hade bara några sekunder på mig. Var detta den påskjutna älgen? Antagligen.

Älgjakten är igång – Ted fällde största trofén 2020

Fel älg

Bertil Pantzar sköt tre skott och sedan låg älgen där. Jaktlaget samlades och alla såg att det var Mr Big som låg där. Hundföraren meddelade att detta inte var den älg som han hade skjutit på. Ett eftersök inleddes och eftersom det var snö gick det att konstatera att den andra älgen var oskadad.
Två veckor tidigare hade ”Mr Big” varit lovlig, men då det hade skjutits en tiotaggare så hade älgskötselområdet beslutat att inga fler stora tjurar skulle fällas.

Bertil Pantzar redo­gjorde för vad som hänt och avgick sedan som ordförande.

Avgick

Redan samma kväll samlades styrelsen i älgskötselområdet och Bertil Pantzar redo­gjorde för vad som hänt och avgick sedan som ordförande. I januari hölls också ett stormöte och där informerades bland annat om att jaktlaget skulle bekosta ett bog­montage av den fantastiska älgtjuren och att det skulle hängas upp på Brunneby musteri.
– Jag har också gjort en kopia på hornet, som hänger hemma. Och nu har jag lagt ett förslag att vi ska skänka bogmontaget till länsstyrelsen så att det blir hela Östergötlands älg, avslutar Bertil Pantzar.

 

Malou Kjellsson

Jesper lyckades smyga in på stortjuren

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.