Den stora tjuren fälldes av Jesper Näsström i Björnås utanför Kramfors i Västernorrlands län. Foto: Privat

Jesper lyckades smyga in på stortjuren

Premium

Västernorrlands största trofé från 2020 kommer från en älgtjur som fälldes av Jesper Näsström den 27 september i Björnås utanför Kramfors. Den mätte 337,50 poäng.

– Det var en väldigt konstig dag. Det började med att jag kom försent till samlingen, jag hade missuppfattat tiden. Eftersom alla pass redan var tillsatta så fick jag ett bakpass i utkanten av det område där vi skulle jaga, berättar Jesper Näsström.

 

Avvaktade

Jespers bror skulle ha passet före så de gjorde sällskap en bit.

– Jag skulle sitta i mitten av en dalgång, men när jag närmade mig så såg jag att det stod tre älgar i utkanten av såten, cirka 300 meter bakom mitt pass. Jag meddelade min bror över radion att han fick avvakta lite med att gå ut till sitt pass och att jag skulle smyga in på älgarna.

Älgjakten är igång – Ted fällde största trofén 2020

Fick krypa

– Först såg jag bara att det var tre djur, men när jag smugit en bit närmare såg jag att det var en rejäl tjur som gick tillsammans med en ko och kalv. Det blev en ganska spännande ansmygning. De sista 100 meterna fick jag till och med krypa i en åkerkant, det tog säkert 20 minuter.

Älgarna betade på ett hygge och tjuren stod skymd bakom en stor buske. Kon och kalven började helt plötsligt att röra på sig, men tjuren stod kvar.

Dags för älgpremiär – här fälldes de största troféerna 2020

Blev misstänksamma

– Precis när kon och kalven gick in i min vind och blev lite misstänksamma hade jag turen att tjuren tog några steg förbi busken så att jag fick skottläge. När jag sköt hade alla inte ens kommit ut på sina pass. Ja, det var en kort och effektiv jakt, men det kändes som en timme!

Det var först fem minuter efter att jag skjutit som jag riktigt förstod hur stor den var.

– Efteråt frågade man om jag inte hade varit nervös när jag smög på denna stora tjur. Men jag hade varit så koncentrerad på att smyga i läge att jag inte hade hunnit. Och det var först fem minuter efter att jag skjutit som jag riktigt förstod hur stor den var.

 

Malou Kjellsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay