tisdag 4 oktober

Jakt & prylar

Publicerad 20 augusti 2021 - 10:58

Christopher Wackfelt med dotter Ina och gråhunden Korona. Nu pågår förberedelserna som bäst inför årets björnjaktspremiär. Foto: Johanna Andersson

Christopher är laddad för björnjakt

Premium

Christopher Wackfelt flyttade till Norrbotten från Västkusten för att kunna jaga björn.
På lördag ger han sig åter ut i björnskogen tillsammans med sina hundar och jaktkamrater.

För tio år sedan var Christopher Wackfelt i Norrbotten för att jaga björn. Och i Norrbotten blev han kvar.

Christopher fick jobb i en jaktbutik i Piteå och träffade sedan sin blivande fru. Nu har de barn och bor på en gård i skogarna mellan Piteå och Älvsbyn.

– Vi är ett litet gäng som jagar björn här i trakten. Man behöver vänner och stora marker för björnjakten. Och inte minst bra hundar, säger Christopher när vi träffar honom hemma i köket dagarna innan björnjaktspremiären.

– Det gäller att vara ödmjuk. Det är inte så lätt att få fram bra björnhundar.

 

Snart stundar björnjakt och i år får totalt 501 björnar fällas i landet varav 20 i Norrbotten. Foto: Christopher Wackfelt

Christopher Wackfelt slutade jaga björn under några år. Anledningen var att han tyckte det var för mycket hets runt premiären där djungels lag rådde. Det fick honom att backa.

– Nu är björnjakten inte lika laddad längre och det känns som att den här machogrejen runt björnjakten också har lagt sig. Det är bättre att samarbeta mellan jaktlag och jägare. Vi måste kunna glädjas åt varandras framgångar, säger Christopher Wackfelt och häller upp mer kaffe ur termosen.

 

Hundträning i Kanada

I hundgården står den nioåriga jämthundstiken Aila som det är fällt sex björnar undan och intill henne står en 1,5 år gammal gråhund samt en finsk stövare som Christopher främst jagar räv med men som är godkänd för eftersök på björn.

 

Ska du ut på björnjakt i år?

– Jag har också en fyra månader gammal plotthund. Jämthunden och gråhunden går ibland över på älg, det är ju lättare att jaga. Därför skaffade jag en plott, som är mer av en specialist.

Christopher har haft sin jämthund Aila på träning i Kanada.

Domstol ger grönt ljus för Norrbottens björnjakt

Men nu är det svensk brunbjörn som gäller. På lördag startar jakten och förberedelserna är i full gång.

– Vi är som sagt ett litet gäng som håller ihop och några av jägarna har riktigt bra unghundar och det ska bli kul att se vad de presterar den här hösten.

 

Viktigt verktyg

Christopher Wackfelt berättar att det verkar vara rätt bra med björn i Norrbottens kustområde. Lågt jakttryck under några år har förmodligen bidragit till att stammen nu är på uppgång. Under hösten, med start på lördag, börjar björnspillningsinventeringen. Ett viktigt verktyg för att få reda på björnstammens storlek.

– 2011 hade vi riktigt bra med björn. Skyddsjakterna har dock varit omfattande, det är både tragiskt och förkastligt. Jag kan till viss del förstå att det behövs skyddsjakt på björn, men det är inte på det sättet vi ska förvalta ett vilt. Ska vi ha hundar som kan göra ett eftersök på björn så måste vi också få använda hundarna skarpt och jaga björn med dem.

 

 

 

I år får 20 björnar fällas i Norrbotten under licensjakten. För något år sedan blev det ingen björnjakt alls på grund av den omfattande skyddsjakten på våren.

– Årets tilldelning är bra. Vi ska inte beskatta stammen för hårt. Spillningsinventeringen är ett viktigt arbete och vi som nu ska jaga björn ska göra vårt yttersta för att skicka in så många prover som möjligt. Vi får hoppas det blir en bra inventering.

Rekordstor björnjakt i Jämtland och Västernorrland – tack vare spillningsinventeringen

Det är svårt att inte komma in på ämnet etik och bilanvändning när björnjakt är på tapeten.

– Bara på de tio år jag bott i Norrbotten har det blivit en väldig skillnad, till det bättre. I dag måste du sköta dig. Har du använt bilen är jakten över. Fler och fler börjar nu ta med sig cyklar för att snabbt kunna förflytta sig under jakten. Det är ju bättre det. Rötäggen är få och vi ser gärna att polisen är ute och gör kontroller, säger Christopher Wackfelt.

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

Svensk Jakt på Instagram

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay