fredag 1 mars

Jakt & prylar

Daniel Lilja från Alvik utanför Luleå med sina två guldtroféer. Foto: Lars-Henrik Andersson

Två guldtroféer för björnjägaren Daniel

Premium

2014 fällde Daniel Lilja, Alvik, en hanbjörn som mätte guld och i höst gjorde han det igen. På övertid skulle man kunna säga.

På morgonen den 3 september återstod det bara några få björnar på licenstilldelningen i Västerbotten. Det blev en lyckosam morgon för några björnjägare, så lyckosam att kvoten snabbt fylldes.

Avlyst björnjakt i Västerbotten

– Våra plotthundar skällde ståndskall och vi ringde in till länsstyrelsen för att kolla hur många björnar det återstod på tilldelningen. Då, vid den tidpunkten, återstod det bara en björn och då blev det bråttom. Då bestämde vi oss för två stycken skulle avancera in mot ståndskallet och försöka komma till ett avslut. Då gick det loss. Jag sprang parallellt med gångståndet efter en kraftledningsgata, berättar Daniel Lilja och fortsätter:

– Jag hörde till och med björnen då den sprang inne i skogen. Plötsligt vek den ut på kraftledningsgatan och då kunde jag skjuta. Björnen föll i skottet, men kom upp på benen igen och sprang mot mig – då sköt jag igen och björnen föll för gott.

 

Kvoten fylld

När Daniel kort därefter ringde in för att meddela att han fällt en björn fick han höra att tilldelningen redan var fylld, för bara en kvart sedan. Länsstyrelsen gjorde dock bedömningen att de två sista björnarna fälldes samtidigt och därför blev det inget rättsligt efterspel.
– Det var lite nervöst ett tag, men det gick ju bra, säger Daniel Lilja.
Jakten ägde rum i skogarna nära Fällfors, inte långt från länsgränsen mellan Västerbotten och Norrbotten.
Nyligen lät han Jägareförbundet i Norrbotten mäta björnskallen från den jakten och det visade sig vara guld, 59,9 poäng.
Han hade även med en björnskalle från jakten 2014 utanför Boden, för övrigt den första björn han fällde. Även den höll guldklass med 57,7 poäng.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay