onsdag 29 januari

Jakt & prylar

Publicerad 8 november 2019 - 06:18

Daniel Lilja från Alvik utanför Luleå med sina två guldtroféer. Foto: Lars-Henrik Andersson

Två guldtroféer för björnjägaren Daniel

Premium

2014 fällde Daniel Lilja, Alvik, en hanbjörn som mätte guld och i höst gjorde han det igen. På övertid skulle man kunna säga.

På morgonen den 3 september återstod det bara några få björnar på licenstilldelningen i Västerbotten. Det blev en lyckosam morgon för några björnjägare, så lyckosam att kvoten snabbt fylldes.

Avlyst björnjakt i Västerbotten

– Våra plotthundar skällde ståndskall och vi ringde in till länsstyrelsen för att kolla hur många björnar det återstod på tilldelningen. Då, vid den tidpunkten, återstod det bara en björn och då blev det bråttom. Då bestämde vi oss för två stycken skulle avancera in mot ståndskallet och försöka komma till ett avslut. Då gick det loss. Jag sprang parallellt med gångståndet efter en kraftledningsgata, berättar Daniel Lilja och fortsätter:

– Jag hörde till och med björnen då den sprang inne i skogen. Plötsligt vek den ut på kraftledningsgatan och då kunde jag skjuta. Björnen föll i skottet, men kom upp på benen igen och sprang mot mig – då sköt jag igen och björnen föll för gott.

 

Kvoten fylld

När Daniel kort därefter ringde in för att meddela att han fällt en björn fick han höra att tilldelningen redan var fylld, för bara en kvart sedan. Länsstyrelsen gjorde dock bedömningen att de två sista björnarna fälldes samtidigt och därför blev det inget rättsligt efterspel.
– Det var lite nervöst ett tag, men det gick ju bra, säger Daniel Lilja.
Jakten ägde rum i skogarna nära Fällfors, inte långt från länsgränsen mellan Västerbotten och Norrbotten.
Nyligen lät han Jägareförbundet i Norrbotten mäta björnskallen från den jakten och det visade sig vara guld, 59,9 poäng.
Han hade även med en björnskalle från jakten 2014 utanför Boden, för övrigt den första björn han fällde. Även den höll guldklass med 57,7 poäng.

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Känslan av att sitta tyst och försöka smälta in i naturen. Att iakta och bara vänta efter den där lilla rörelsen mellan två trädstammar lite längre bort. Att lyssna efter grenen som knäcks på andra sidan kullen. Att ha alla sinnen i gång samtidigt och glömma allt utanför. Den känslan!
.
.
.
#jägare #pyrschjakt #vakjakt #smygjakt #hunting #hunter #fjällrävenhunting #tikkat3x #swarowskioptik #kahlesoptics #svenskjakt #dinjakt #dinjaktbild #nordichunter #alaska1795 #härkila #chevaliersweden #fokus
Foto miniatlarge
...

VILKEN LOCKPIPA?
Det är snart dags att börja locka räv. Vad använder ni därute i vårt avlånga land vid lockjakten? Tänkte att det kan vara bra att sondera terrängen bland alla lockpipor.
...

Bullseye 🎯
But this time i left it feed in peace, one capercallie was already in the backpack.
#wildernesshunting #vildmarksjakt #jakt #hunting #skogsfågeljakt #tjäder #tjädertupp #capercaillie #grousehunting #hunt #jaktfilm #huntingfilm #охота #jagt #jagd #toppjakt #nature #natur #toppfågeljakt #huntem #tiurjakt #tiur #nordichunter #dinjaktbild #svenskjakt #bullseye #65x55
...

Vistelsen i stugan med bästa Matte är verkligen toppen! Vi börjar varje morgon med 5km prommis, jag får springa fritt i 3 timmar i skogen mitt på dagen & vi avslutar med en 5 km prommis efter middagen.. Jag vill flytta hit..🙏🏽❤️🙏🏽 #drever
#svenskjakt
#jakthund
...

En bra vildsvinsjakt 🐗🌲🌿🌱🍃
#nature #jakt #svenskjakt #vildsvinsjakt #foto #naturfoto
...

En av de finaste aspekterna med jakt anser jag är kamratskapen. Möjligheten att få träffa människor som man delar samma intresse med. Helt underbart! bobbysstory
Foto: miniatlarge .
.
.
#kamratskap #jakt #drevjakt #dinjakt #dinjaktbild #jägare #svenskjakt #hunting #laksen #alaska1795 #swarowskioptik
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay