lördag 2 mars

Jakt & prylar

Tom Palmgren med sin stora älgtjur och pinntjuren han sköt tidigare under jakten. Foto: Privat

Björnskytt fällde stor älgtjur – bra flyt i jakten

Jaktgudinnan Diana och skogsguden Tapio måste vaka över Tom Palmgren. Först sköt han sin första björn i Västernorrland och nu en storoxe med 17 taggar under älgjakten i östra Jämtland.

När jaktlaget utanför Hällesjö i Bräcke kommun, Jämtland, började sin älgjakt nu i september, var Tom Palmgren från Bålsta med som vanligt.

Tidigare i år hade han varit utanför Ånge i Västernorrland där han fick se sin första björn någonsin och hade lyckan att få läge på den. Björnen var en hanne på 102 kilo.

Tom hade aldrig sett björn – fällde en vid första kontakten

På älgpasset

Nu hade han satt sig på älgpasset och väntan på att hunden skulle hitta någon älg tog sin början.

I det här jaktlaget har han jagat i många år och någon älg har det blivit även tidigare.

Efter ett tag meddelade hundföraren att den unga jämthunden fått tag på en älgko med kalv, vilka simmat över en tjärn och hunden hade tagit sig runt den.

 

Ståtlig oxe

Tom väntade på att hunden skulle få tag på älgarna igen. Men rätt vad det var fick han syn på en ståtlig älgoxe som kom travande åt hans håll, på skjutavstånd.

Efter att ha konstaterat att det var en skjutbar älg sköt han första skottet. Tjuren tecknade, men fortsatte. När nästa läge kom sköt Tom igen och då slog den stora oxen omkull och blev liggande.

– Det kom lite älgfrossa när jag såg att oxen blev liggande, berättar Tom Palmgren.

 

God jaktlycka

Jaktlyckan har varit god för Tom under älgjakten, han har även skjutit en pinntjur och en kronhind under de dagar han har jagat.

– Det blir kanske att åka upp hit igen för älgjakten fortsätter. Och blir det nu fler björnar att jaga den 21 september så ska vi försöka få hit några bra björnhundar. Här är mycket björn i skogarna, säger Tom Palmgren.

 

Per Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay