Jesper Adamsson med Scott och deras första älgoxe. Foto: Privat

Älgskötselområdet med de stora älgoxarna

Premium

Storoxarna verkar trivas i Bräcke älgskötselområde. Jesper Adamsson och jämthunden Scott lyckades nyligen överlista en av de stora tjurarna i området.

Bräcke älgskötselområde är cirka 48.000 hektar stort och har under flera år haft restriktioner när det gäller älgtjurar. Under jakten i september är inga tjurar med fler än tio taggar lovliga att skjuta. Allt för att de stora ska föra sina fina anlag vidare.
Under oktoberjakten är de däremot lovliga. Varje år ser jägarna stora kapitala älgtjurar och många skjuts också av älgjägarna.

 

22-taggare

Ett jaktlag som haft tur eller skickliga jägare med hundar är Gimdalens södra som jagar söder om Gimån. Förra säsongen sköts det en 22-taggare där.
Nyligen blev hundföraren Jesper Adamsson ensam älgjägare ute på jaktmarken med sin 9-åriga jämthund Kallmyrskogens Arrak, eller Scott som han kallas.

 

Bräcke jaktklubb hade stor jaktlycka i fredags då tre stora älgoxar fälldes. Från vänster: Christer Olsson med 10-taggare, Pontus Hakfelt med sin 14-taggare och Nisse Andersson med sin 15-taggare. Foto: Privat

Scott hade som vanligt två sökturer på cirka 400 meter, men utan att hitta något. Då brukar han dra i väg på en större sökrunda. Det var under en sådan sökrunda hunden hittade ko med kalv och en stor älgtjur.

 

Började smyga

De tre älgarna stod direkt i upptaget och rörde sig bara lite fram och tillbaka och jagade efter Scott en hel del, allt för att få i väg honom.
Jesper började smyga in på ståndskallet när han hörde att det verkade stå fast.
– Efter en timmes ståndskall och försiktigt smygande lyckades jag få ett bra läge på oxen på cirka 40 meter. Den tecknade inget efter första skottet. Men när den tog sats och kom rakt mot mig sköt jag ytterligare ett skott och då rasade den omkull 15 meter från mig, berättar Jesper Adamsson.

 

Den stora drömmen

Att få skjuta en älgtjur för sin egen hund har varit Jespers stora dröm så länge han jagat och nu lyckades det äntligen.
– Nu blir det till att fortsätta älgjakten medan det finns några älgar kvar att skjuta, avslutar Jesper Adamsson.

 

Per Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay