måndag 24 januari

Jakt & prylar

Publicerad 24 oktober 2020 - 15:47

En fjoling tidigt på säsongen där skållorna av kalvtidens mjölktänder håller på att släppa. Foto: Roger Lundqvist

Åldersbestämning en viktig pusselbit i förvaltningen av älg

Att åldern på skjutna älgar är av intresse visar de diskussioner som brukar uppstå när älgen ligger på backen. När man synar ibland tvärsäkra uttalanden, visar de sig inte alltid stämma.
För att kunna göra åldersbedömningar måste man veta vad man ska titta efter och hur man ska göra. Förutom att det är intressant för den enskilda jägaren och dennes jaktlag, är åldersbestämning viktig för förvaltningen.

Man kan inte rakt av översätta åldern på de fällda älgarna till hur medelåldern ser ut i den levande stammen. Av många skäl fäller vi med största sannolikhet fler yngre djur än vad som blir kvar efter jakt. Dels finns det fler av dem, dels går yngre hondjur utan kalv och troligtvis beter sig yngre djur mer oförsiktigt än de som överlevt någon jaktsäsong.

 

Flera steg

Oavsett detta är åldersbestämning en viktig pusselbit i förvaltningen och bör föras in som biologiska data när man rapporterar vad som är fällt på marken. Vi kan då se trender
och få ett säkrare underlag för beräkningar. Man kan göra åldersbedömning i flera steg.

• Kalv eller fjoling? I slutet av säsongen är det inte självklart, men en fjoling har alltid sex kindtänder i vardera käkhalvan, medan en kalv har fyra (sent på säsongen möjligen fem).

• Fjoling eller äldre? Här får man skära fram så man tydligt ser alla kindtänder på ena sidan. Tidigt på säsongen kan tänderna på en fjoling se väldigt slitna ut. Det är då mjölktänderna ligger som ett ”lock” över de permanenta tänderna. Dessa brukar man lätt kunna bryta loss. Har mjölktänderna redan släppt är de tre främre tänderna betydligt ljusare än de tre bakre. En fjoling kan alltså relativt enkelt skiljas från äldre vuxna djur.

• Äldre än fjoling? Nu börjar det bli lite mer komplicerat. Om man skär ut och tar loss underkäken kan man på förslitningen se om det är ett ungt eller gammalt djur. De flesta kan efter att ha sett exempel på detta göra en grov bedömning och hamna i nivån ung, medelålders eller riktigt gammal älg.

 

Såga underkäken

Närmare än så är svårt att komma genom en titt på tandraden.

Det finns en finsk modell som har försökt lösa detta, men förslitningen av tänderna skiljer sig mellan områden beroende på vilken typ av bete som just den aktuella älgen har ätit under sitt liv. Vill man vara mer säker och hamna inom ett eller ett par år från sanningen måste underkäken sågas och tandsnitt undersökas med lupp.

 

Björn Sundgren

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Alltså hur söta är inte den här lilla fnysande familjen som kikade förbi mig i jakt på mat en härlig kväll förra sommaren? 😍🦡 Häftiga små djur ändå våra grävlingar!

Visst, det tråkigt att säsongen med taxarna snart är slut 🐶🦌 Men vi går ju helt klart mot ljusare och härliga tider 🌅🌲🐦🎶☀️

#jakt #svenskjakt #jaktisverige #sommarjakt #vildsvinsjakt #skyddsjakt #grävling #grävlingsfamilj #widforss #hyltejaktolantman #engelsonshunting #engelsons #jakthem #sommar #sommarkvällar #vildmarken #svensknatur
...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
#jakttorn #svenskjakt #allkindsofnature #bestforestmood #forestphotography #forest #fiftyshades_of_nature #lensloves_nature #ig_småland #igsweden #loves_sweden #loves_united_sweden #småland #ig_svenskabilder #sweden #swedenimages #sweden_photolovers #swedennature #country_features #countryside #countrylife #renegade_rural #natures_moods #the_gallery_of_magic #tv4väder #lingonbygden #sml_läsarbild
#the_mirror_of_our_souls #smhiväder
...

Fårse vad veckans toppfågeljakt kan erbjuda, skulle inte sitta helt fel med en tjädertupp eller tre! #norrbottensjakt
-
-
#fritidvildmark #toppfågeljakt #fågeljakt #fuglejakt #tjäderjakt #tiurjakt #skogsfågel #skogsfågeljakt #metso #metsästys #skogsfugljakt #småviltjakt #olskogensgàlav #eberlestock #vildmark #vildmarken #svenskjakt
...

🏹STUDIESTIL🏹
Det bästa som finns är att se djur som verkar vara friskt, rör sig obehindrat och har fint hull även i de kallaste dygnen.
#jaktensartemis #artemis #jakt #svenskjakt #jägarexamen #jägarinna #jägare #rådjur #frånskogtillbord #stilstudie #jakttjej
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay