Vårjakten på råbock har dragit igång, här följer några konkreta tips för att lyckas med jakten. Foto: Lars-Henrik Andersson

Expertens tips – Så lyckas du med vårjakten på råbock

Premium

Nu har jakten på råbock startat i fem län. Här följer jaktvårdskonsulent Stefan Holms bästa råd och tips för att du ska lyckas med jakten i vår och sommar.

Vårjakten på råbock kom till stånd som en följd av kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986.

Det radioaktiva nedfallet orsakade förhöjda halter av cesium i rådjursköttet, framförallt på hösten under goda svampår. Under våren däremot är cesiumhalten i köttet låg.

Det beror på att djuren betar mera knoppar från buskar och träd under våren, under sommarmånaderna däremot betas markytan av och där är halterna av cesium högre.

 

Kontroversiell jakt

Trots att cesiumhalten i viltkött sjunkit dramatiskt sedan 90-talet tillåts vårjakten fortfarande i fem län, även om det i vissa områden är ett kontroversiellt ämne.

På senare år har forskningen visat att jakten inte har en mätbar negativ påverkan på rådjursbeståndet så länge jägaren använder samma sunda förnuft och goda jaktetik på våren som på hösten.

Råbocksjakten startar 1 maj och håller på fram till 15 juni. Det är smyg eller -vaktjakt som gäller och endast hornbärande djur får skjutas. Jakten tillåts i följande fem län: Uppsala, Gävleborg, Västmanland, Västernorrland och Västerbotten.

Vårjakten på råbock skiljer sig från augustijakten på flera sätt och den som ännu inte provat att jaga råbock en tidig junimorgon har något att se fram emot. Naturen håller på att vakna till liv och ljuden, ljuset och djurens beteende under våren skiljer sig väsentligt från sensommaren.

Stefan Holm, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet i Uppsala, tycker inte att man behöver ha så bråttom ut tidigt i maj.

– Jakten blir bättre ju närmare sommaren vi kommer. På hösten är det tvärtom, då är jakten som bäst den första veckan och blir sedan allt svårare säger Stefan Holm.

 

Hur skiljer sig rådjurens beteende åt mellan vår och höst?

– På våren ägnar sig rådjuren åt att äta upp sig efter en lång vinter med kanske sparsam tillgång på bra mat. Dom går då gärna ut på vallar och höstsådda åkrar för att äta, och därmed ser man rådjuren mer på våren än på sommaren och hösten.
Tidigt i maj har ju vegetationen inte kommit igång varför ser längre och bättre på hyggen då inte gräs och sly skymmer sikten. Bockar börjar ju sin revirmarkering redan tidigt på våren med start när hornen fejas.
Dom jagar gärna iväg andra bockar som kan utgöra ett hot mot det egna reviret, därmed exponerar sig bockarna mera på försommaren än på hösten när brunsten är över.

 

Hur tänker du när det gäller att selektera, vilka bockar låter du gå?

– Vi jagar ju vårbock från 1 maj till 15 juni det vill säga alldeles före brunsten som vanligtvis är i månadsskiftet juli/augusti.
Därför rekommenderar jag att man sparar kapitala bockar, revirbockarna, så att de får delta i brunsten.
Inrikta därför jakten på de yngre bockarna, det vill säga spets- och gaffelbockarna.
Har man koll på sina rådjur och känner till någon gammal returbock kan man ju också skjuta den på vårjakten.

En bra avskjutningsbock på våren, menar Stefan Holm. Foto: Olle Olsson

 

Stefan Holm, jaktvårdskonsulent, Jägareförbundet i Uppsala. Foto: Olle Olsson

 

Vilka är dina bäst tips när det gäller vårjakten på råbock?

– Lär känna dina jaktmarker så du känner till var rådjuren brukar vara på  våren.
Smygjagar du så rör dig mycket långsamt i motvind. Stanna ofta och handkikarspana av terrängen.
Stå gärna still 5-10 minuter innan du smyger vidare. Vaktjagar du från ett jakttorn gäller det bara att ha tålamod.
Tidig morgon och kvällen vid solnedgången är den bästa tiden på dygnet på vårbockjakten.

 

Efter skottet

Det kan vara rejält varmt på försommaren, vid höga temperaturer måste man vara noggrann vid urtagningen av rådjuret eftersom bakterier frodas i värme. Passa gärna djuret hängande om det går. Använd latexhandskar och tänk på att kniven ska vara ren, försök få ner djuret i en viltsäck så fort som möjligt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay