Foto: Lars-Henrik Andersson

Inga biologiska skäl mot omdiskuterad jakt på vårbock

1 maj drar vårjakten på råbock igång i fem svenska län. Enligt landets ledande rådjursforskare finns inga biologiska skäl mot den, åtminstone lokalt, omdiskuterade jaktformen.

Petter Kjellander, professor vid institutionen för ekologi vid Grimsö forskningsstation är mycket kritisk till de slutsatser som Skogsstyrelsen kommer fram till. Foto: Jan Henricson & Kenneth Johansson

Petter Kjellander.

Trots att vårjakten varit tillåten inom fem län sedan 1990 är den fortfarande kontroversiell i delar av landet. Många områden tillåter heller inte jaktformen, trots att jakttidtabellen säger något annat. Argumentet mot vårjakten är ofta att jakten leder till att för stort uttag av rådjursstammen.

Det är för de allra, allra flesta känt att man inte kan skjuta fler djur än vad som föds om man vill att en djurpopulation ska öka. Men jakttiden i sig dödar inga djur. Därför är lokala problem med en för hög avskjutning, av till exempel rådjur, kontra vad markerna producerar en etikfråga. Det menar Petter Kjellander, professor och verksam vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Grimsö.

 

Spelar ingen roll när bocken skjuts

Petter Kjellander har ägnat en stor del av sin forskning åt rådjur och han menar att det inte finns några biologiska skäl för att ta bort vårjakten på råbock.

– I normalfallet är svaret nej. Det vill säga givet ett uthålligt uttag är det oerhört långsökt att tänka sig att vårjakten skulle ha större selektiv påverkan än något annat vi människor håller på med, säger Petter Kjellander.

 

Det spelar alltså ingen roll för rådjursstammen om bocken skjuts på våren eller på hösten?

– Nej. Med samma motivering som ovan.

 

En del menar att det är negativt för stammen om stora bockar skjuts på våren. Detta eftersom de stora bockarna då inte får vara med vid höstens brunst. Hur ser du på det?

– Nej. Med samma svar motivering som ovan. Stora bockar är ju också små någon gång – fast yngre, och bockens gener är ju oförändrade livet igenom.

– Man får heller inte några effekter på försenad brunst, senfödda kid och så vidare, eftersom geten inte har någon ombrunst. Rågeten brunstar bara en gång varje sommar, säger Petter Kjellander.

 

Kan man genom ett för högt jakttryck på bock sänka reproduktionen i rådjursstammen?

– Rent teoretiskt kan man såklart tänka sig det. Det vill säga om könskvoten blir så skev att det blir brist på bockar som leder till oparade getter. Men getterna tycks vara väldigt duktiga på att hitta karlar, och kan göra så kallade brunstexkursioner långt utanför sina normala hemområden, för att hitta en ledig karl.

– Jag skulle gissa att man behöver komma ner på könskvoter om 20 procent bock eller kanske till och med lägre, innan detta uppstår. Och med en så skev könskvot har man såklart en helt kass trofésammansättning, säger Petter Kjellander.

Fakta

Vårjakt på råbock är tillåten i länen Västerbotten, Västernorrland, Gävleborg, Uppsala och Västmanland. Vårjakten kom till som en följd av det radioaktiva nedfallet från kärnkraftsolyckan i Tjernobyl den 26 april 1986.
Cesiumhalten i rådjursköttet är som lägst under våren. I samband med goda svampår är cesiumhalten i rådjursköttet fortfarande hög under hösten.
Jakttiden på vårbock är 1 maj–15 juni.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev