torsdag 29 februari

Hund

Det gäller att ha koll på reglerna som finns i olika länder, om hunden ska följa med på utlandsresan. Foto: Olle Olsson

Ta med hunden på utlandsresan

Ska du på utlandssemester i sommar? Olika regler kan gälla för att kunna ta med hunden beroende på vart resan går.

Inom EU gäller ungefär samma regler. Hunden ska vara chipmärkt och ha ett EU-pass som utfärdats av veterinär. Den ska vara rabiesvaccinerad vid tidigast tolv veckors ålder. Därefter måste den vänta tre veckor innan den kan resa. Vissa länder har krav på årlig rabiesvaccination, men i huvudsak gäller de rekommendationer som tillverkaren av vaccinet utfärdat.

Vid omvaccination inom rätt tid krävs ingen vänteperiod.

Dessa regler gäller även vid resa mellan Sverige och Danmark, samt Sverige och Finland.

 

Avmaskning

Mellan Sverige och Norge är det inte krav på rabiesvaccination, däremot måste hunden vara avmaskad med ett preparat som innehåller prazikvantel (Milbemax, Droncit med flera) mellan ett och fem dygn före inresa till Norge. Avmaskningen ska vara inskriven av veterinär i hundens pass.

Upptäcks det vid en gränskontroll att detta inte är gjort måste hunden åka tillbaka till Sverige eller så får ägaren betala för att få den inackorderad.
Även till Finland gäller kravet på avmaskning ett till fem dygn före inresa från Sverige. Behandlingen ska styrkas av veterinär i passet.
Vid inresa till Storbritannien, Irland och Malta ska hunden också avmaskas innan.

 

Valpar

Till Finland och Danmark kan man åka med valpar under tolv veckors ålder som inte är rabiesvaccinerade än, eller just har vaccinerats. Men då kan de inte återvända till Sverige med mindre än att man är borta så länge att den hinner vaccineras och vänta de stipulerade tre veckorna innan återresan sker.
Observera att olika regler alltså kan gälla för inresa i ett annat land och återinresa till Sverige. Var alltid noga med att kolla upp exakt vad som gäller. För resor till länder utanför EU kan helt andra regler vara relevanta, kontrollera med myndigheten i det aktuella landet och med Jordbruksverket vad som gäller för återresan.
Vid rabiesfall i ett land är Jordbruksverket dessutom mycket snabbt med att utfärda speciella regler för införsel från det landet.

Bo på hotell

I många länder är hundar välkomna på till exempel restauranger. Det brukar heller inte vara några problem att ta dem med vid hotellboende, men detta är bäst att kontrollera vid bokningstillfället. En extra avgift tas ofta ut för hunden.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.