söndag 23 juni

Hund

Inom ett dygn svullnar den huggormsbitna kroppsdelen kraftigt

Inom ett dygn svullnar den huggormsbitna kroppsdelen kraftigt Foto: Olle Olsson

Så gör du om hunden blir huggormsbiten

Det kan vara gott om orm i markerna och det betyder att många hundar kommer att bli bitna under de närmaste månaderna.
Vi går här igenom hur du ska agera om hunden blir ormbiten.

Huggormsbett är inte ofarligt för hunden men risken att en normalstor hund i gott skick dör till följd av ormbett är liten. Av alla hundar som blir bitna dör omkring fem procent.

Många hundar får mer eller mindre allvarliga skador på njurar, lever och förändringar i blodet. Inom ett dygn svullnar den bitna kroppsdelen kraftigt. I de medelsvåra fallen uppstår skador på kroppens organ. Hunden får en lever- och njurskada och ofta blodbrist. Allt detta går över med vila och lämplig medicinering, uppger Agrias veterinärer.

 

Kortison ifrågasatt

På senare tid har kortisonbehandling ifrågasatts efter ormbett. De veterinärer som Svensk Jakt varit i kontakt med rekommenderar dock fortsatt att man ska ge en kortisonbehandling (tabletter) efter ormbett men men samtidigt visar studier att rutinmässig kortisonbehandling av huggormsbitna hundar inte har någon effekt på hundarnas allmäntillstånd och svullnaden vid bettet.

På djursjukhus och större kliniker ger man numer ormserum istället för kortison. Men behandlingen är dyr och de flesta mindre veterinärer har därför inte serumet på lager. Behandlligen är heller inte helt riskfri då ormserumet inte är testat på hundar.

 

Ta det lugnt

Om hunden blir biten är det kanske viktigaste rådet att du försöker ta det lugnt. Sitt ner med hunden i en halvtimme och försök att kyla den direkt efter att hunden blivit ormbiten. Om hunden gillar vatten är det en bra nedkylningsnetod, annars kan ni sätta er i skuggan. Hunden stressar om du stressar. Om hunden är stressad pumpas ormgift och död vävnad ut i kroppen snabbare och det kan vara förödande.

Ring och samtala med veterinär.

 

Tassen farligast

Det har stor betydelse var bettet tar. Farligast för hunden är att bli biten i tassen. Ormgiftet i en tass bryter ner vävnaderna så att giftet lätt kan sugas upp. Lymfcirkulationen sprider sen giftet. Om en hund dessutom går på benet då den ömsom böjer och ömsom sträcker på tassen sprids giftet ännu mer effektivt.

 

Symptom vid ormbett

Först märks ormbettet inte så mycket på hunden, men efter ett tag blir den ofta trött och vill helst ligga ned. Efter någon timme svullnar den bitna kroppsdelen. Om bettet har tagit i nosen eller i läpparna svullnar ansiktet upp mycket kraftigt och når ett maximum efter ett till två dygn.

 

Gör så här om hunden blir ormbiten

• Ta det lugnt!

• Kyl ner hunden.

• Ring och diskutera med veterinär.

• Ge eventuellt en kortisonbehandling om du har tabletter hemma.

• Ingen hård fysisk aktivitet för hunden de första 57 dagarna efter att den blivit biten.

Fakta huggormsbett

I de lindrigaste fallen blir hunden bara svullen på platsen för bettet. Men det kan även uppstå skador på kroppens organ, till exempel en lever- och njurskada och ofta blodbrist. Även störningar i hjärtats funktion förekommer.
Behandlingen syftar till att upprätthålla cirkulation och blodtryck och att dämpa smärta. Trots behandling överlever inte alla hundar ett ormbett.
Om din hund blir ormbiten ska den hållas i stillhet. Bär den om det är möjligt.
Kontakta alltid veterinär.

Källa: Agria

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.