Ny forskning visar att det varken gör till eller från att ge en ormbiten hund kortison. Foto: Olle Olsson

Ny forskning visar att det varken gör till eller från att ge en ormbiten hund kortison. Foto: Olle Olsson

Kortison hjälper inte vid ormbett

En ny studie visar att rutinmässig kortisonbehandling av huggormsbitna hundar inte har någon effekt på hundarnas allmäntillstånd och svullnaden vid bettet.

Varje år vårdas 1.500-2.000 svenska hundar av veterinär på grund av huggormsbett och det diskuteras mycket om ormbitna hundar bör behandlas med kortison eller inte.
I en ny studie har det undersökts om en injektion med kortison (prednisolon) får ormbitna hundar att må bättre eller minskar graden av svullnad omkring bettet.

 

75 hundar

Studien utfördes i ett samarbete mellan veterinär Erika Brandeker vid Evidensia Södra Djursjukhuset och forskare vid SLU.
75 huggormsbitna hundar deltog i studien, efter att ägarna gett sitt godkännande. Hundarna fick kortison eller verkningslös placebo. Varken veterinär eller djurägare visste vilken behandling som gavs.

Samma dag som hundarna blivit bitna hade 80 procent av dem ett nedsatt allmäntillstånd. Dagen efter hade siffran sjunkit till 25 procent. Då hade svullnaden också minskat. Någon effekt av kortisonbehandling kunde inte påvisas – det var ingen skillnad i allmäntillstånd eller svullnad beroende på om hundarna fick kortisonbehandling eller placebo.

Fakta om ormbett

I de lindrigaste fallen blir hunden bara svullen på platsen för bettet. Men det kan även uppstå skador på kroppens organ, till exempel en lever- och njurskada och ofta blodbrist. Även störningar i hjärtats funktion förekommer.
Behandlingen syftar till att upprätthålla cirkulation och blodtryck och att dämpa smärta. Trots behandling överlever inte alla hundar ett ormbett.
Om din hund blir ormbiten ska den hållas i stillhet. Bär den om det är möjligt.
Kontakta alltid veterinär.
Källa: Agria

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.