söndag 16 juni

Hund

Kennelhosta kan spridas när hundar träffas i större antal. Foto: Martin Källberg

Coronavirus kan ge kennelhosta

Ett forskarlag från Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala universitet och Statens veterinärmedicinska anstalt har visat att hundens respiratoriska coronavirus förekommer hos hundar i Sverige.

Hundar kan drabbas av två olika coronavirus. Ett orsakar luftvägsproblem och ett orsakar diarré.

Hundens respiratoriska coronavirus är ett av flera smittämnen som kan orsaka kennelhosta. Det är en vanlig luftvägssjukdom hos hund och känns igen på den torra hostan som kan leda till kväljningar. Sjukdomen sprids oftast mellan hundar som träffas i större grupper.

 

Från norr till söder

Forskarna undersökte prover från 88 svenska hundar som drabbades av kennelhosta under åren 2013–2015. Proverna kom från Malmö i söder till Härnösand i norr och totalt var 13 av proverna positiva för hundens respiratoriska coronavirus.

De virus som hittades var genetiskt mycket lika, trots att proverna togs under tre år och i olika delar av landet.

 

Kom för tio år sedan

Den genetiska analysen tyder på att hundens respiratoriska coronavirus kom till Sverige omkring 2010. Hur viruset kom till Sverige kan forskarna i dagsläget inte svara på, men det verkar ha kommit hit vid ett enstaka tillfälle och sedan spridit sig över landet.

Länk till rapporten.

Flera olika coronavirus

Coronavirus finns av flera olika typer hos djur och orsakar normalt inte sjukdom hos människor. De typer som finns hos svenska djur ska inte förväxlas med det nya coronaviruset och den pågående pandemin.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.