fredag 29 mars

Hund

Vart tog du vägen husse? Foto: Johnny Olsson

Hund på villovägar – vad gör man?

Det händer rätt vad det är att jakthundar, och andra hundar, kommer på drift. Hur letar man bäst reda på dem igen?

För jakthundar gäller väl numera att de i de flesta fall försvinner när det inte är meningen att de ska vara lösa, alltså smiter. Under jakt har jägaren oftast koll på dem tack vare en pejl (gps). Men även pejlar kan få slut på batteri, gå sönder eller tappas…

De flesta hundar har en inbyggd förmåga att bakspåra sig tillbaka till den plats de släppts. Men ibland har de tappat kompassen! Plötsliga väderomslag kan till exempel få den effekten, att doftspåret faktiskt försvinner.

Eller så har hunden blivit skrämd av något och gett sig av i tangentens riktning.

Det är inte alltid en hund som försvinner bär pejl. Och gör den det kan sändaren tappas eller av någon anledning sluta att fungera. Foto: Jan Henricson

Lär sig hitta

Med växande rutin lär sig jakthundar att hitta på markerna där de normalt jagar. Då tar de inte spåret tillbaka utan genar och går där de tycker det är bäst. Detta kan även hända på okända marker. Händer det då något kanske hunden börjar springa åt helt fel håll.

Lämna kvar en filt eller ett klädesplagg som den bortsprungna hunden kan stanna vid. Foto: Johnny Olsson

Om man själv måste ge sig av från platsen där hunden försvann eller släpptes, lämna en filt, tröja, bur eller något annat med en familjär doft. Gärna lite mat och vatten också. Kommer hunden trots allt tillbaka till ursprungsplatsen så småningom, stannar den förhoppningsvis kvar där om den hittar något välbekant. Åk ofta dit och kolla!

 

Kontakta polisen

Försvunna jakthundar larmar man kanske inte polisen om det första man gör, men dröjer hunden är det ändå lämpligt att göra. Kanske har någon hittat den och rapporterat det till polisen.

Meddela även folk som bor i omgivningarna.

Använd sociala medier! Det finns särskilda Facebookgrupper för saknade hundar, lokala grupper för händelser i din by eller trakt, och så din egen Facebook förstås. Låt inlägg vara öppna för alla att se och sprida.

Lokala radiostationer och tidningar kan också meddelas.

Lägg ett doftspår, en slinga som den försvunna hunden kan följa, där den har observerats eller där du tror att den kan befinna sig. Ta gärna med en hundkompis. Foto: Jan Henricson

Lägg ett doftspår, en slinga som den försvunna hunden kan följa, där den har observerats eller där du tror att den kan befinna sig. Ta gärna med en hundkompis. Foto: Jan Henricson

Det viktigaste

När du letar – lämna doftspår som hunden kan följa. Hoppa inte in och ut ur en bil om du kör runt. Om hunden skulle råka komma till en sådan plats försvinner dofterna i tomma intet och gör den än mer förvirrad.

Ställ bilen och lägg en doftslinga genom att gå en runda. Ta gärna med övriga hundar du har, då känner den bortsprungna hunden igen deras doft också. När du lämnar platsen ska något välbekant finnas kvar för hunden att hitta.

Notera var du har varit och åk tillbaka och kolla.

Hunden kan bli skrämd och bara dra, den glömmer bort att bakspåra sig till ägaren. Och sticker när någon närmar sig. Foto: Johnny Olsson

Hunden kan bli skrämd och bara dra, den glömmer bort att bakspåra sig till ägaren. Och sticker när någon närmar sig. Foto: Johnny Olsson

Kommer inte

Hundar kan snabbt bli ”förvildade” eller snarare blockerade. De kommer inte även om de hör ägaren kalla eller vissla utan ligger kanske och trycker. De sticker iväg när någon närmar sig.

Men precis som vorstehn Cajsa gjorde, kan de följa en intressant, bekant doft och börja koppla ihop den med sin saknade ägare. Tänk på att hunden har ett fantastiskt luktsinne och en enorm dofthjärna!

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.