Vorstehn Cajsa var på rymmen i elva dagar och återförenades på tisdagsmorgonen med sin ägare. Foto: Privat

Vorstehn Cajsa var på rymmen i elva dagar och återförenades på tisdagsmorgonen med sin ägare. Foto: Privat

Cajsa hittade husse efter elva dagar

Den unga vorstehtiken Cajsa försvann från sin ägare Göran Ask i strövområdet Fogdaröd i skånska Höör den 11 maj. Elva dagar senare återförenades de i en park i utkanten av Malmö.

– Det var inte jag som hittade Cajsa, det var hon som hittade mig, säger Göran Ask efter att ha berättat för Svensk Jakt om hur han sökt efter sin bortsprungna jakthund sedan hon försvann i skogen den 11 maj.

 

Tränade spår

Strävhåriga vorstehn Cajsa, 2 år, var tillsammans med Göran och hans båda andra hundar, en cocker spaniel och en korthårig vorsteh, i Fogdarödsområdet, Höör. De bor annars i Rydebäck utanför Helsingborg.

De hade tränat blodspår och släpspår eftersom Cajsa skulle starta på prov ett par dagar senare.

 

Tittade till åtlar

Efter träningen tittade Göran Ask till några vildsvinsåtlar och hade hundarna med lösa.
– Det är fågelhundar, de håller sig inom synhåll. Men plötsligt var de bara två. Jag visslade och ropade på Cajsa men hon kom inte. Något måste ha hänt, kanske hade hon stött på en gris eller tappat kompassen. Det får vi nog aldrig svar på, säger Göran och klappar sin hund som nu håller sig tätt intill honom.

 

Observerades

Efter att Cajsa sprang bort i skogen den där fredagen för elva dagar sedan, rörde hon sig först i ett stort område norr om Höör, både västerut och österut. Hon observerades ett flertal gånger men kunde inte kallas in. Hon var bland annat ute och sprang på den hårt trafikerade väg 23 som går upp mot Hässleholm.

Fördröjningar i rapporterna om henne gjorde att Göran hela tiden låg ett steg efter. När han kom till platserna där Cajsa observerats fick han ingen respons när han kallade på henne.

 

Fem mil på en natt

I slutet av förra veckan, en vecka efter att hon försvann, hade Cajsa på en natt tagit sig från Linderöd ner till Lund. Det är en sträcka på fem mil, om man kör på väg E22 som hon måste ha gått söder om.

Hon observerades i Lunds östra och södra utkanter men stack när man närmade sig henne.
– Vi förstod att hon hela tiden gick mot vinden, berättar Göran Ask.

– I går eftermiddag fick vi veta att hon hade setts vid gamla Bulltofta flygfält och Risebergaparken i östra Malmö. När hon sågs hade hon gått in i ett villaområde men det var hopplöst att leta efter henne där. Vi bestämde oss för att lämna henne i fred över natten så hon inte skulle sticka ut på motorvägen och bli överkörd, fortsätter Göran.

 

Sov i bilen

Han har sovit i bilen många nätter under den här tiden, i hopp om att Cajsa skulle närma sig. Så även natten till i dag.
– Någon gång i natt skällde mina hundar men köttbullarna jag lagt ut utanför bilen var kvar, så det var nog inte Cajsa som var framme, säger Göran.
Han vaknade igen vid fyratiden i morse och bestämde sig för att gå runt hela parken.

– Jag gick nog i en och en halv timme med mina andra hundar. Jag visslade i pipan ett par gånger när vi närmade oss bilen igen men gick annars tyst.

När Göran hade satt in de andra hundarna i sin pick-up igen efter rundan kände han något som rörde vid benen och trodde att han glömt att sätta in en av dem.
Han tittade ner – och det var Cajsa som satt där!
– Hon satt och tittade upp på mig som vid en normal avlämning.
Hunden måste ha följt i spåren efter sin ägare och de andra hundarna.

– Underskatta aldrig en hunds förmåga och sluta aldrig att lita på den, säger en trött men glad Göran Ask efter återföreningen med Cajsa. Foto: Privat

– Underskatta aldrig en hunds förmåga och sluta aldrig att lita på den, säger en trött men glad Göran Ask efter återföreningen med Cajsa. Foto: Privat

Helt fräsch

Efter elva dagar på vandring skulle man kunna tro att vorstehn var i ett eländigt skick.

– Hon har tappat lite kroppsmassa men är inte halt, bara lite sliten på en trampdyna. Annars är hon helt fräsch. Jag skulle kunna jaga med henne i eftermiddag!

Göran har en teori om vart Cajsa kan ha varit på väg, när hon inte hittade tillbaka till husse.
– Jag köpte henne som ettåring i Grönby, kanske var hon på väg dit, men det får vi aldrig veta, säger han.

Grönby ligger ytterligare en bit söderut, söder om landsvägen som löper mellan Malmö och Ystad. Drygt tre mil från där Göran och Cajsa återförenades. Mellan platsen där hon försvann och platsen där hon hittades är avståndet det dubbla.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.