söndag 3 december

Hund

Sex jakthundsraser får dyrare försäkring

Jämthund är en av de jakthundsraser som får högre försäkringspremie. Foto: Olle Olsson

Försäkringsbolaget Sveland har flyttat sex jakthundsraser till en högre premiegrupp i sina försäkringar.

– Det har med skadeprocent att göra. I stället för att göra en generell premiehöjning flyttar vi raser som har en ökande skadefrekvens, säger Ursula Lige-Berglund, skadechef på Sveland.
Hon säger vidare att bolaget inte gjort någon sådan justering på fem år.
– Generellt är de flesta jakthundsraser bland de minst skadebenägna när det gäller sjukdom, men bland de mest skadebenägna för olycksfall, fortsätter hon.

Raserna

De jakthundsraser som flyttats till en dyrare premiegrupp är basset artesien normand, wachtelhund, jämthund, curlycoated retriever, engelsk setter och field spaniel, varav åtminstone de tre första kan klassas som renodlade jaktraser.
– Jämthund har flyttats från premiegrupp 1, som är den billigaste, till premiegrupp 2. Där kan vi se att de som har kennelförsäkringar fått ut ersättning för livmoderinflammationer i större utsträckning än personer med en vanlig hundförsäkring, säger Ursula Lige-Berglund.

Ingen förändring

Ursula Lige-Berglund poängterar att Sveland inte gjort några förändringar i den försäkring bolaget kallar Jägarhund och som förutsätter att ägaren har giltigt jaktkort. Den försäkringen har inga premiegrupper utan premien är lika för alla raser. Det är hundar som har en vanlig försäkring eller ingår i kennelförsäkring som berörs av förändringarna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.