torsdag 20 juni

Hund

Har du koll på när din hund behöver vaccineras, och mot vad? Foto: Marie Gadolin

När ska hunden avmaskas och vaccineras?

Premium

Små valpar avmaskas flera gånger hos uppfödaren före leverans, och vaccineras vid åtta veckors ålder, åtminstone mot parvovirus. Därefter får valpköparen ta vid.

Vaccinering mot valpsjuka, hepatit, med mera, görs numera vid 13 veckors ålder (tidigare rekommenderades 12 veckor). Därefter igen runt ett års ålder och sedan vart tredje år under resten av hundens liv. Det finns djurkliniker som kallar hunden varje år för att vaccinera mot valpsjuka, men det är helt onödigt och i vissa fall farligt.

 

Årlig vaccination behöver bara göras mot kennelhosta, de övriga komponenterna i DHPPi-sprutan varar i tre år.

 

Inte samtidigt

Sprid gärna ut vaccinationerna av små valpar mot valpsjuka och rabies, för att undvika en allergisk reaktion. Foto: Marie Gadolin

Sprid ut vaccination mot valpsjuka och rabies, som behövs om du har tänkt resa till andra länder med hunden. Den lilla valpens immunsystem är ännu outvecklat, den kan tillgodogöra sig vaccinet bättre längre fram. I värsta fall kan den till och med få en allergisk reaktion mot rabiessprutan.

 

Olika sorter

Däremot kan det vara bra att avmaska hunden före vaccination. Vaccinet ”tar” bättre om hunden är parasitfri.

För valpar är det i regel bara aktuellt att behandla mot spolmask.

Äldre hundar, särskilt om de gärna petar i sig det ena och det andra, kan man behöva behandla även mot bandmask. Möss och sorkar är mellanvärdar för bandmask, och äter hunden smågnagare kan den smittas med denna mask.

 

Rätt preparat

På apoteket finns olika avmaskningspreparat, vissa tar bara spolmask, vissa bara bandmask, ytterligare några är effektiva mot båda och även andra, mer ovanliga masksorter.

 

Kolla först

Veterinär rekommenderar att man köper ett ”Kolla masken”-kit istället för att avmaska rutinmässigt. Då får man veta om hunden behöver avmaskas och med vilket preparat. Detta för att motverka att man avmaskar i onödan och skapar resistens mot de preparat som finns. Ofta ses ingen mask hos den vanliga familjehunden.

 

Passera gränser

Hundar som ska resa över gränsen till Norge eller Finland måste avmaskas mot bandmask av veterinär, inom ett visst antal dagar före ankomst till dessa länder. Avmaskningen ska skrivas in med datum och klockslag i hundens pass. Rabiesvaccination behövs till Finland men inte till Norge.

Om hunden ska resa över gränsen mot Norge eller Finland ska den behandlas mot bandmask (Echinococcus) av veterinär, som skriver in avmaskningen i hundens EU-pass. Foto: Marie Gadolin

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.