lördag 25 maj

Hund

I stället för drevharen klev en björn upp på vägen mitt under pågående jaktprov. Arkivfoto: Johnny Olsson

Webb-tv: Oväntat björnmöte under stövarprov

Premium

Det blev ett oväntat björnmöte under Jämtlands/Härjedalens stövarklubbs mästerskap i skogarna runt Strömsund. Domaren skojade om att stövaren drev björn i stället för hare när en björn plötsligt klev upp på vägen framför dem.

Se när björnen filmas under stövarprov. Foto: Rickard Sjöstrand

 

Fredagen den 27 september startade ägare Bengt Sellberg från Boggsjö i Bräcke kommun sin finska stövartik Ruskametsän Tuuli på klubbmästerskapen. Domaren Rickard Sjöstrand hade blivit lottad att döma tiken under fredagens jaktprov.

Tuuli hade jagat en hare i 1,5 timme, och domaren hade dessutom sett haren en gång, när drevet ännu en gång svängde mot domaren och hundägaren. Men döm om deras förvåning när det i stället för haren kom ut en björn på skogsvägen där de stod.

–Jag fick upp telefon och lyckades filma några halvknackiga filmsekvenser på detta. På skoj frågade jag hundägaren om hon verkligen drev en björn, berättar Rickard Sjöstrand.

 

Belönades med elitetta

Men det här bekom inte Tuuli. Hon drev ihop till sitt första pris på fredagen trots att både björnen och haren sprungit på samma väg bit och fick totalt en elitetta under klubbmästerskapen.

Nu ska Jämtland/Härjedalens stövarklubb arrangera SM för harhundar den 24–25 oktober och det kan bli spännande för de startande hundägarna att kanske få se en björn under SM.

 

Per Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.