söndag 26 maj

Hund

Sara Häggkvist med den åtråvärda hartavlan, som hon nu får ha hand om i ett år. De övriga tävlande bakom. Foto: Per Andersson

Sira och Sara segrade i stövargillekamp

Vid årets kamp med Strömsunds stövargille visade återigen Bräcke stövargilles hundar sin fina klass. Gillekampen avgörs av de tre bästa stövarna från varje stövargille och avgörs med flest drevminuter sammanräknade.

I år var det hemmaplan för Bräckes stövargille och deras hundar, kampen arrangeras varje år av respektive stövargille och i år var det Bräckes tur.

Deltagarna samlades utanför Boggsjö tidigt på lördagsmorgonen den 29 augusti för att slippa den värsta värmen under dagen.

När provrutorna var lottade utgick hundar med ägarna och tidtagare för att prova sina hundar. Hundarna hade varsin tidtagare från konkurrerande stövargille med sig, för att ta tid på motståndarlagets stövare.

 

Nervösa hundägare

Stövarna kopplades loss klockan 06.00 och gillekampen började.

Efter ett tag kom det rapporter från tävlingsekipagen, en del hade fått upp hare medan andra letade harslag. Nervösa hundägare peppade sina hundar så gott det gick under morgonen och hoppades att deras hund skulle göra bra ifrån sig i den viktiga gillekampen.

När klockan närmade sig 10.00 började hundägarna att droppa in på samlingsplatsen för att få höra slutresultatet.

 

2-1 i kampen

Ute på vallen kungjordes så småningom resultatet av gillekampen och det visade sig att Bräckes stövare tagit en förkrossande lagseger över Strömsunds hundar, med hela 91 drevminuter mot Strömsunds 9 minuter. Trots att Strömsunds stövargille hade tagit ut sina bästa stövare fick man återigen se sig slagna av Bräcke stövargille, som nu leder med 2-1 i gillekampen.

 

Hamiltontiken Ulfkällas Sira vilar stolt ut med sitt pris. Foto: Per Andersson

Bästa hund blev Sara Häggkvists hamilton Ulfkällas Sira, som jagade en hare i 48 minuter. Därför får Sira nu behålla det åtråvärda vandringspriset, skänkt av träsnidaren Bertil Jonsson, Sösjö, i ett år.

 

Mer konkurrens

Nu välkomnar både Bräcke och Strömsunds stövargillen att få fler gillen att tävla mot inom Jämtland/Härjedalens stövarklubb. Eller som Bräckes stövargilles lagledare uttryckte det:

– Det vore ju bra om det blev fler stövargillen i länet. Så vi fick lite konkurrens!

 

Per Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.