torsdag 20 juni

Hund

Micael Wiberg och Fredrik Jonsson tillsammans med sin hund Beardbass Eiko. Foto: Kristoffer Pettersson

Eiko vann Älghunds-SM – nu blir det fokus på jakt

Premium

Med sex prisprov varav fyra raka ettor och en vinst i Älghunds-SM har Beardbass Eiko bäddat väl inför jaktsäsongen. För nu får proven stå åt sidan – nu stundar jakt och ännu mera jakt för mästarhunden.

Botten eller toppen, det var inställningen Micael Wiberg hade när han förra helgen släppte lös den treårige jämthundshanen Beardbass Eiko på älghunds-SM.
– Innan tävlingen hade vi sagt att vi kan vinna eller komma sist. Det är tio bra hundar som tävlar – inga dåliga hundar tar sig till SM, säger Micael Wiberg några dagar efter att tävlingen avgjorts.

 

Hittade älg snabbt

Nu har Micael Wiberg och styvsonen Fredrik Jonsson, som båda är ägare till Eiko, landat i att mästartiteln hamnade hos dem.
– När de ropade upp vinnaren funderade man vad fasiken det är som händer. Vi hade definitivt inte räknat med det här, säger Micael Wiberg.
Till skillnad mot kvaltävlingen, där Eiko hittade älg med 13 minuter kvar av söktiden, gick det under SM-tävlingen fort att få jakt.

 

150 meter upp

– Vi började med att banda upp på kalfjället, cirka 150 höjdmeter. Där släppte vi och jag visslade in honom för att få den poängen.

Micael Wiberg vill framhäva arrangemanget, vägvisaren och domarens arbete under SM. Foto: Kristoffer Pettersson

– Sedan blev det upptag på 700 meter och fast stånd i 70 minuter. Därefter förflyttade det sig 950 meter innan det blev fast stånd igen, berättar Micael Wiberg.
Efter 95 minuter kunde domaren konstatera att ekipaget bestod av ko och kalv, som stöttes.
Eiko lyckades, efter ytterligare en stöt och några försök, ställa om älgarna 3,3 kilometer bort.
– Men sedan var han mellan 50 och 300 meter ifrån en vältrafikerad väg, så vi gick mycket på den för att inte få ut hunden där. Vägvisaren fick vara både vägvisare och trafikpolis, säger Micael Wiberg och skrattar.

Till slut kunde Eiko kopplas och provet avslutas. På telefonen hade Micael Wiberg redan fått gratulationer från en vän som följde provet.
– Jag hade ingen koll på de andra tävlande, fokus var på Eiko. Jag kan ju inte påverka vad de andra gör ändå. Jag fick ett meddelande av en person som jag känner väldigt väl, och som inte säger saker om det inte är så. Han gratulerade till första- eller andrapris, då började jag förstå att det hade gått väldigt bra.
Med 1,5 poängs marginal till tvåan kammade Eiko, Micael Wiberg och Fredrik Jonsson hem SM-titeln.

Beardbass Eiko är uppfödd hos Eva-Lena och Henrik Nordell, ett fåtal mil från Micael Wibergs hem. Foto: Kristoffer Pettersson

En bra kennel

Då är den självklara frågan: hur tar man fram en svensk mästare?
– Köp hunden från en bra kennel, var mycket i skogen, konditionsträna och ha lite tur, säger Micael Wiberg och berättar att det i tävlingssammanhang också handlar om tillfälligheter.
– Kvalet vann vi på 1,5 poäng och SM vann vi på 1,5 poäng, så det är väldigt små marginaler. På kvalet hade vi 13 minuter kvar på söktiden när han börjande skälla. En kvart till utan älg så hade vi haft en nolla i kvalet.

 

Vad har Eiko för styrkor och svagheter?
– Söket är både en styrka och svaghet. Nu hade vi tur att han fick tag i älg på första sökturen och inte allt för långt ifrån oss. Annars kan han komma tillbaka en eller två svängar, sen drar han. Då ska han hitta älgen, som kan stå två mil bort, säger Micael Wiberg och påtalar att lydnad och samarbete är hundens svagheter.

De båda ägarna hade redan innan SM förevigat Eiko med varsin tatuering. Foto: Kristoffer Pettersson

Jakt på gång

Men nu väntar jakt. Redan under oktoberpremiärens morgon är förhoppningen att Eiko ska få skälla älg på hemmamarken i Forsa, strax utanför Hudiksvall.
Några fler prov blir det dock inte – på ett bra tag.
– Nu är det jakt i två år. Så vi har sagt att om han är frisk och kry ska vi väl prova det Nordiska mästerskapet också.
– Vi har inte planerat något mer prov. Han har ju redan vunnit SM så det kan egentligen bara bli sämre, säger Micael Wiberg och skrattar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.