söndag 23 juni

Hund

Från vänster: Donnänget Hilda med Mari Åström samt Lappmyrbergets Tuija med Anna Sandberg. Foto: Privat

De var bäst i den tolfte upplagan av Qvinnokampen

Årets Qvinnokamp är avgjord! Segrade gjorde finska stövaren Donnänget Hilda med matte Mari Åström från Boden. Hilda drev full tid, 120 minuter, båda dagar.

2022 är det tolfte året som Västerbottens läns stövarklubb arrangerade Qvinnokampen i Lycksele, ett jaktprov för enbart kvinnliga hundägare/hundförare.

Eldsjälen Ingeborg Koivusaari är den som under nästan alla tolv år legat bakom det mesta som rör Qvinnokampen. I år har hon för första gången haft hjälp med arrangemanget av en grupp kvinnor. Ingeborg har varit den sammanhållande, men alla i gruppen, ingen nämnd och ingen glömd, har jobbat hårt med att få ihop de pengar som krävs och också  fått ihop mängder av priser.

 

Rolig jaktform!

Donnänget Hilda med Mari Åström från Boden.

Att kvinnor är engagerade i att bevara den härliga och fantastiskt roliga jaktform som stövarjakten är märks på det stora antalet anmälningar till Qvinnokampen.

30 hundar startade i år och Qvinnokampen är därmed Sveriges näst största jaktprov för stövare. Deltagarantalet var egentligen begränsat till 25, men domare och vägvisare ställde välvilligt upp, så att alla anmälda kunde få starta.

I år var fem olika stövarraser representerade, finsk stövare, hamiltonstövare, luzernerstövare, schillerstövare och schwyzerstövare.

Provet genomförs under två dagar och det är det sammanlagda resultatet från dessa två dagar, som sedan avgör placeringen i tävlingen. Provet är öppet för hundar både i elitklass och öppen klass.

 

Samling, genomgång och hundsläpp

Lappmyrbergets Tuija med Anna Sandberg från Umeå.

Fredag kväll samlades alla på Ansia Camping i Lycksele för presentation och fotografering av hundar och mattar och deltagarna tilldelades sina domare och provrutor. Lördag morgon kockan 08.00 var det dags att släppa hundarna för den första dagens prov. Vädret var halvklart och ganska blåsigt, så ibland var det svårt att höra hundarna för blåsten.

På söndagen var tiden för första släpp också klockan 08.00 och vädret var ungefär detsamma som på lördagen. Några rutor hade litet frost på morgonen och blåsten var fortfarande stundvis rätt stark.

 

Kontinuerlig rapportering

Under provets båda dagar följde tusentals intresserade de uppdateringar, ofta med fina bilder, som var tionde minut lades in på Qvinnokampens hemsida. Mikael Nilsson, Västerbottens läns stövarklubbs jaktansvarige, fixade med hjälp av sin fru Ann-Julie högklassig underhållning.

 

Så här kunde det se ut:

”08.40
Jonna har släppt några väckskall i Österå så där är något på gång. Appi verkar också ha hittat något intressant. Likaså Diva i Granberg. Ila har tagit upp i Norrgård och man såg haren i upptaget meddelar domare Rickard Sjöstrand. Törmarkens Lovis driver för fullt i Fäboliden. Och Iza har slag i Alslund.”

 

”11.20
Daisy kopplad och drevdjuret förblev okänt. Trots att domare Berg sprang 3000 meter hinder på bra tid. Iza är släppt i nytt område. Det blev dötappt för Atixa i Stugusjö meddelar domare Bengt Ljungberg. Appi går på slag. Lennon har tappt i Långliden. Muzze driver igen efter en tappt i Ruskliden.”

 

”13.10
Saga har prisdrev i Fäboliden. Och är släppt på nytt. Spänningen har svalnat i Höglunda och Ayas matte har numera normal puls. Appi släppt på nytt i Rönnås. Nytt upptag för Diva. Lovis driver för fullt i Ristjärn och man har sett haren 5 ggr meddelar domare Roger Berggren.”

 

Priser

Solstrimmans Finn-Pelé med Ylwa Lidén från Sorsele.

Efter söndagens domarkollegium vidtog prisutdelningen. Prisbordet var som vanligt fantastiskt. Kvinnorna i arrangörsgruppen framhåller att det är viktigt att alla deltagare ska ha bra priser, så pokaler, hundmat, skidor, pejlhalsband och massor av andra fina saker som kan komma till nytta för en stövarjägare delades ut till förnöjda deltagande kvinnor.

 

Ingrid Björne

Resultat

1) Donnänget Hilda, finsk stövare, Mari Åström, Boden
2) Lappmyrbergets Tuija, finsk stövare, Anna Sandberg, Umeå
3) Solstrimmans Finn-Pelé, finsk stövare, Ylwa Lidén, Sorsele.

Fullständig prislista finns på Qvinnokampens hemsida, qvinnokampen.nu

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.