onsdag 29 maj

Hund

Leif Öström, Storön i Norrbottens skärgård, förlorade sin finska stövare King i vad som han tror var en smitningsolycka. Foto: Lars-Henrik Andersson

Leif letade i åtta månader efter sin stövare

Premium

I september förra året smet Leif Öströms finska stövare King.
Den 23 maj hittade han den död i ett dike inte långt från bostaden.
Nu vill Leif veta vad som har hänt hans hund och är beredd belöna den som kan ge upplysningar.

Det är en solig försommardag i Storön i Kalix skärgård. Här bor och jagar Leif Öström med sina två finnstövare. I höstas hade han tre stövare, alla syskon.
Vi träffas i en korsning mitt i den lilla skärgårdsbyn.
– Här låg han, säger Leif Öström och pekar på en mörk fläck i gräset.

 

Upptäckte ett hundkadaver

Han berättar att han för någon dag sedan körde sly med traktorn. När han tippat ut riset och backade tillbaka upptäckte han något som låg i gräset. Leif förstod direkt att det var hans finska stövare King. Hundkroppen var svårt sargad men han kände igen halsbandet.

 

Här hittade Leif Öström sin finska stövare King död. Han tror att hans hund som blivit påkörd av en bil. Platsen ligger nära huvudvägen genom byn Storön. Foto: Lars-Henrik Andersson

– Ena sidan av skallen samt revbenen på vänster sida var krossade. Det mesta tyder på att han blivit påkörd och så har någon lagt honom här eller så tog han sig självmant till den här platsen och dog, säger Leif Öström.

Så här såg hundkroppen ut när ägaren Leif Öström hittade den för en dryg vecka sedan. Foto: Privat

Men vi backar bandet. Till måndag den 3 september förra året.
– Vid halv elvatiden på förmiddagen, när jag skulle ta in King från hundgården, lyckades han smita. Förmodligen hade han fått korn på någon hare kring gården, berättar Leif Öström.
King försvann till skogs.
Leif försökte få fast honom, men utan resultat.

 

Observerades på morgonen

Tidigt nästa morgon såg en älgjägare hunden springa efter byvägen, i riktning hemåt. Vid älgjaktlagets samlingsplats hade några jägare anlänt och en av dem hörde en hund yla och sedan ett par skall. Därefter tystnad.
– Förmodligen blev King påkörd då, säger Leif Öström.
Han letade i närområdet, i diken och de närliggande skogarna. Han letade hela hösten efter sin hund.

 

King, längst till höger, smet från gården i september 2018 och hittades död för en dryg vecka sedan, förmodligen påkörd av en bil. Foto: Privat

– Min bästa kompis Anders hjälpte också till och jag har säkert kört 500 mil.
Leif Öström har nu utlyst en belöning till den som kan ge upplysningar om hur stövaren dog.
– Det är så fruktansvärt det som hänt. Jag låg vaken många nätter och grubblade över vart han hade tagit vägen, om han svultit ihjäl eller drunknat, och så låg han död i det höga starrgräset bara en knapp kilometer från gården.

 

Leif Öström, till höger, och jaktkompisen Anders Morin letade i flera månader efter den finska stövaren King som var kullbror till de här vackra hanarna. Foto: Lars-Henrik Andersson

Förmodligen har gräset varit så högt och dessutom delvis fallit ner över hundkropp så den var omöjlig att upptäcka.
– Vi letade tydligen lite för långt norrut. Vi har även letat under alla lador och stugor här i omgivningarna, i fall han följt efter en hare som krupit under. Jag har hela tiden trott att han fastnat och dött under en stuga, säger Leifs jaktkompis Anders Morin som ägde mamman till King.
– Det känns viktigt för mig att få veta hur Kingen dog. Hundarna betyder allt för mig, säger Leif Öström med skakig stämma.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.