tisdag 19 mars

Hund

Privata läsarbilder.

Fråga 6: Hur väljer du jakthundsras?

Premium

Köper du samma ras som du alltid har haft? Har du olika raser för olika slags jakt? Om du tänker byta ras, hur går du tillväga för att bestämma vilken?

Angelica Åhlfeldt och hennes posavski gonic. Foto: Boel Ferm

Angelica Åhlfeldt

Jag ställde mig själv två frågor innan förra valpköpet. 1) Vad har vi för behov i jaktlaget? (Så jag vet att min hund kommer att få jaga mycket och inte bli ståendes för att det redan finns andra för samma ändamål). 2) Vilken jaktform föredrar jag och vilket vilt vill jag helst jaga?
Det blev en helt ny ras jag aldrig hört talas om tidigare efter att ha läst på och valt på SKK bland raserna som skulle passa mig. Jag kunde inte ha blivit nöjdare med min chansning/satsning! Det blev en posavski gonic och vi jagar vildsvin och räv.

 

Arvid Larsson valde drever. Foto: Privat

Arvid Larsson

Det är väl egentligen ganska enkelt. Vilken jakt bedriver du/tänker bedriva och vilken jakt samt storlek på jaktmark har du tillgång till. För att få fram en bra hund krävs det mycket tid i skogen och då funkar det ofta inte med en väldigt liten mark eftersom jakttrycket kan bli för stort.
Jag själv har valt drever då jag älskar den rasen och den är perfekt för den jakt jag bedriver. Tror nog aldrig jag kommer sluta med drever. Möjligtvis skaffa någon ytterligare ras men inte som det ser ut nu.

 

För Peter Marino Nilsson blev det korthårig vorsteh. Foto: Privat

Peter Marino Nilsson

Jag har haft förmånen att jaga över många olika hundraser och dugliga hundar. Allt från jämthund, tax, tysk jaktterrier, finsk stövare, finsk spets, pointer, vorsteh och några till. Jag fastnade för vorsteh och det har jag min fru att tacka för. När vi för snart 30 år sedan träffades hade hon en vorsteh och jag finnspets. Nu har vi fyra korthåriga vorsteh i huset och ingen plan att byta ras.

Det tar lite tid att hyggligt lära sig en hundras och vilken hundtyp som passar just mig som person. Variationen inom en ras är ofta större än mellan raser för liknande jaktform. Så där ligger en utmaning. Visst kan man ha tur och hitta rätt utan vidare ansträngning. Men chansen att få en god frisk och trevlig jaktkamrat ökar när man lärt sig vad man vill ha och vad man möjligen bör undvika. Dokumenterade meriter bakåt i blodslinjerna är bra. Men i slutänden är det verkliga mötet med en hund det som fäller avgörandet.

Har man visat att man försöker göra det bästa av sin hund och ge den ett gott aktivt liv, ökar dessutom chansen att få köpa nästa valp där man helst önskar.

 

Haris Ćehajić jagar med drever. Foto: Privat

Haris Ćehajić

Jag är ingen rasfanatiker, men jag är inte heller dum – jag byter aldrig ett vinnande koncept! Jag anpassar inte mitt val av hund till jaktmark. Jag väljer jaktmark som passar mina hundar. Drever och finsk stövare.

 

Schillerstövaren gillar soffmys med barnen när den inte jagar. Foto: Privat

Mattias Larsson

Kör schillerstövare. Den passar mig på så många områden. En ras som är mentalt stark, lojal och lagom stor. Växlar från maskin i skogen med skärpa för rovdjursjakt till soffmys med barnen. Schillern passar även mina marker, mitt intresse för rävjakt genom sin spårnoga jakt på kalla slag, som gör rävjakt mest intressant.

 

Camilla Hansen

Lajkavalp. Foto: Privat

Eftersom jag jagar är hundvalet kopplat till vilken typ av jakt jag vill hålla på med. För mig är jakt med ställande hund prioriterad, sedan är även jakt med kortdrivare en kul jaktform. Hos oss finns nu en jämthund, en östsibirisk lajka och två wachtelhundar.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.