Under IWT-provet används dummy i stället för vilt. Foto: Marie Gadolin

Europas bästa retrieverförare tävlar i Sverige

Den 10–11 juni avgörs IWT, Internationellt working test, i Sverige för första gången. 

Tävlingen hålls på Kjesäter Slott i Södermanland och är en av de mest prestigefyllda inom retrievervärlden. Europas bästa hundförare från tolv länder kommer till start. Bland de tävlande finns det belgiska laget som försvarar sin vinst från 2022. 

Uttagningar till årets IWT har pågått under hela våren runt om i Europa och varje land kan skicka tre lag. I startfältet återfinns hundar från fyra raser: flatcoated retriever, golden retriever, labrador retriever och curly coated retriever.   

Tre topplag

I Sverige har Svenska spaniel- och retrieverklubben, SSRK, arrangerat tre utmanande uttagningar med över 300 hundar till start. Sveriges tre topplag är nu uttagna. Även några ”free teams” som placerat sig utmärkt under uttagningarna kommer att finnas med i startlistan. 

Tävlingen består av fem stationer som döms av internationellt erkända domare. Lagen består av tre ekipage och varje lagmedlem får en specifik uppgift att lösa per station, som kan ge max 20 poäng.

Arbete efter skott

Retrieverns specialitet är att arbeta efter skott och att, oberoende av vad som sker, blixtsnabbt apportera skjutet vilt till sin förare. Det görs oftast genom att hunden dirigeras med handtecken och visselpipa till ett för hunden okänt område. 

Arbetet kräver stor precision, där föraren måste läsa av terräng, vind och hundens beteende. 

Publik välkommen

Vi kan utlova en mycket spännande tävling med retrieverarbete på allra högsta nivå. Provet är fingerad jakt och dummy används i stället för vilt. 

Publik är välkommen till tävlingen, där även försäljning av hund- och jaktrelaterade produkter kommer att finnas. Mer information finns på www.iwt2023.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.