Fjälljakten återställs lovar Socialdemokraterna

Fjälljakten ska återföras till läget som gällde före 2007, anser Sven-Erik Bucht. Foto: Bertil Lundvik

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) uttalar sig med stor försiktighet i många jaktfrågor. Det blir inga löften om utökad vargjakt nu. Fjälljakten däremot ska återföras till läget som gällde före 2007, om Socialdemokraterna får fortsätta regera.

Han har inte suttit länge som landsbygdsminister, när han nu tvingas möta väljarna på nytt.
Den 60-årige Sven-Erik Bucht har lång bakgrund i kommunpolitiken. Som kommunalråd i Haparanda behövde han dock knappast bekymra sig så mycket om majoritetsförhållandena i den beslutande församlingen.
– Det rådde nästan sovjetiska förhållanden där. Likväl var det väldigt viktigt att lyssna på alla. Jag har väldigt stor respekt för att man kan ha olika åsikter, framhåller Sven-Erik Bucht.
Därför har han heller inga besvär av att Miljöpartiets språkrör Åsa Romsson uttalat sig mot exempelvis vargjakten.
– Jag har respekt för att man kan tycka olika, säger Sven-Erik Bucht.
Förra gången S regerade hade man MP som samarbetsparti. Då hade MP företrädare med i varje departement när ärendena skulle beredas. Så är det inte nu. Partierna har nu ansvar för sina respektive departement.
– Men regeringsbesluten fattas gemensamt och hela regeringen står alltid bakom besluten, understryker Sven-Erik Bucht.
Landsbygdsdepartementet är på väg att försvinna – i alla fall om det blir fortsatt regeringsansvar för S och MP. Sven-Erik Buchts frågor hamnar under näringsdepartementet, men med Bucht som fortsatt ansvarig för jakten.
Bucht och S har tagit tydlig ställning för att vargstammen måste begränsas, och att det ska ske genom jakt. Men den nu beslutade jakten minskar knappast vargstammen.

Beslut om rovdjuren
– Jag tycker det är bra att beslut om rovdjuren kan föras ner till regional och lokal nivå. I förvaltningen måste man också ha respekt för människorna som berörs.
Landsbygdsministern har dock inga planer på att ingripa i de beslut Naturvårdsverket och länsstyrelserna fattat, även om han tycker det är självklart att rovdjuren måste jagas.
– Jag vill inte gå till våra myndigheter och detaljstyra. Då gör jag mig skyldig till lagbrott genom ministerstyre.
Det finns också andra djur som behöver jagas: vildsvinen.
– Jag har sett vad vildsvin kan ställa till med, så det behöver bedrivas jakt på vildsvinen, säger Sven-Erik Bucht – som själv jagat och skjutit vildsvin.
I en utredning som kom förra året föreslogs bland annat förbud mot utfodring av vilt under växtperioden.
Sven-Erik Bucht understryker att han inte läst utredningen och därför inte är beredd att ta ställning nu.
Ett annat vilt som genom åren alltid skapat strider mellan olika intressen är älgen. Sedan den förra regeringens tid har det blivit en tydlig förskjutning av makten över älgstammen till markägarna.

Samspel kring älgen
– Bäst är om man har ett samspel kring älgen där man kan komma överens. Börjar vi köra över varandra är det inte så lyckat.
– Innan man kan göra några justeringar i systemet måste man dock veta hur det ser ut. Utvärderingar är på gång kring det nya systemet och vi får titta på det.
– Markägarna har av flera skäl ett intresse av att det finns jägare ute i markerna. Jag är bekymrad över att en del markägare försöker pressa upp arrendepriserna. Det kan bli ett hinder för unga jägare att börja jaga.
Vilken myndighet som ska ha ansvar för jakten är Bucht ännu inte beredd att säga något bestämt om. Att det ska bildas en egen jaktmyndighet enligt utredarens förslag verkar inte självklart. Bucht har dock noterat att jägarna vill ha en ny myndighet.
– Det har kommit många remisser som avfärdar förslaget, säger han.
– Vi ska ta tag i frågan och jag tror att det är bra om vi kan komma överens över partigränserna. Men det blir knappast något avgörande före extravalet. Att bygga upp en ny myndighet kostar pengar, säger Sven-Erik Bucht, och antyder därmed kanske att han personligen lutar åt att jakten hamnar som en enhet hos någon annan myndighet av ekonomiska skäl.
Kanske kan det kopplas till hanteringen av vapenfrågorna som i dag spretar väldigt olika.
– Att det på ett ställe kan gå på någon dag att få sin licens och på annat håll kan ta ett halvår är förstås inte acceptabelt.

Allmänna uppdraget ifrågasatt
Sedan 75 år tillbaka har Svenska ­Jägareförbundet haft samhällets uppdrag att leda och utveckla jakten genom det allmänna uppdraget. Ändå ifrågasätts detta gång på gång från olika håll. Senast var det Konkurrensverket som var på väg att starta en utredning.
– Att lägga allt Jägareförbundet gör på en myndighet skulle bli väldigt dyrt, så det tror jag inte blir aktuellt, säger Sven-Erik Bucht.
I en jaktlig fråga finns en tydligt parti- och blockskiljande linje och det är småviltjakten på statens marker i fjällen. Under den borgerliga alliansens tid fick jägare från andra länder lika stor rätt till jaktkorten på statens mark som i Sverige bosatta jägare. Riksdagen har uttalat sig mot saken, och nu har Sven-Erik Bucht tagit initiativ till en ändring.
– Det var en av de första frågor jag lyfte. Vi ska gå tillbaka till de regler som gällde före 2007. Frågan är under beredning. Det är inte säkert att riksdagen ska ta ställning, det kan räcka med ett regeringsbeslut, säger Sven-Erik Bucht.

Snabbfrågor till Sven-Erik Bucht

Hur ser du på …

... säljakt?
– Sverige har drivit frågan aktivt men mött på starkt motstånd. I nuläget är det svårt att se hur vi skulle kunna få behålla MRM-undantaget. Det betyder att Sverige kommer att förlora sitt undantag att exportera sälprodukter den 18 oktober 2015, då EU ska ha implementerat WTO-utslaget. Dock är det en begränsad jakt i Sverige på säl, knappt 200 sälar jagas årligen.

... sommarjakt på morkulla?
– Det har inte varit uppe för diskussion än.

... bly i ammunition?
– Regeringen följer diskussionen. Det är en fråga som det finns anledning att titta närmare på, då vi vet att detta påverkar både människor och djur.

... grytjakt? 
– Det har inte varit uppe för diskussion än.

... utsättning av fasaner och gräsänder för jakt?
– Det har inte varit uppe för diskussion än.

... fällfångst?
– Det har inte varit uppe för diskussion än.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev