Unga jägare måste få en gedigen utbildning för att jaktens framtid ska tryggas, skriver debattören. Som här när ungdomar från Östergötland får delta i en jakt på Boxholms skogar. Foto: Jan Henricson

Debatt: ”Jakten måste ha välutbildade jägare”

I ledarkrönikan i senaste Svensk Jakt skriver chefredaktören att det bara är jägarna själva som kan garantera etiken i jakten. Etik kan inte tryckas ner uppifrån. Visst är det så, men det krävs mer för att vi jägare inte ska gräva vår egen grop, inte bara när det gäller etiken i björnjakten, utan jakten överhuvudtaget.

Samhällsutvecklingen med nya generationer som växer fram har en helt annan syn på övriga livsformer än vad tidigare generationer har haft. Det är till exempel inte okej att odla djur som grönsaker.

Den ekologiska djurhållningen har ökat betydligt och den huvudsakliga anledningen är att man vill att djuren vi föder upp ska ha det så bra som möjligt.

Detta synsätt präglar också attityden till vilt. Visst ska det också på framtidens landsbygd finnas viltstammar av samma arter som vi har idag och kanske ännu fler. Förvaltningen kommer också helt säkert att ske genom jakt och viltvård.

Men. Hur kommer jägarkåren att se ut i framtiden?

 

Grunden läggs nu

Det är faktiskt nu som vi lägger grunden till hur samhället kommer att styra upp oss jägare. Blir det genom auktorisation? För hur jagar vi, hur använder vi våra hundar, är det bara nöje eller är det viltvård vi sysslar med?

Vi motiverar eftersöken vid viltolycka med att vi förkortar djurens lidande och i andra änden släpps direkt olämpliga hundar i skogen, som förutom att de hetsar allt möjligt vilt även tar en och annan kulting eller kid.

Vi måste helt enkelt konfrontera den verklighet som väntar oss. Jag talar om den breda allmänhetens syn på och uppfattning av vår verksamhet och hur den bedrivs.

En uppfattning som bland annat påverkas och understöds av miljö- och djurrättsorganisationer, väl stadda vid kassa av allehanda testamenten och donationer.

 

Tre dagar inte nog

Det finns bara ett svar: Utbildning! Precis samma medicin som för att få ett land på fötter. Det etiska synsättet måste komma underifrån, genom nya jägare.

Gedigen utbildning i viltvård och jakt där man fångar upp alla möjliga åsikter och synsätt för att skapa en stabil etisk grund för vad vi håller på med.

Att tro att detta kan läras ut på tredagarskurser är befängt och borde omedelbart stoppas. Det kommer fram nyutexaminerade som inte kan se skillnad på kronhjort och rådjur eller vildsvin och harar.

Dem släpper vi ut i markerna med ett antal bössor på axeln. Snacka om att gräva sin egen grop.

Det finns inga genvägar till att bli en duktig och ansvarstagande jägare. Det kommer med tiden.

Men, vi kan ge de nya jägarna en bra start. Jag är övertygad om att det är den enda vägen om jakten och jägarna ska ha en chans i framtiden.

 

Göran Svejme

Länk till Svensk Jakts e-tidning och chefredaktörens krönika.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.