torsdag 9 december

Opinion

Publicerad 1 september 2021 - 06:00

Debatt

Att ta jägarexamen kräver stort engagemang enligt debattören. Foto: Jan Henricson

Debatt: ”Att ta jägarexamen kräver energi, tid och engagemang”

Jägarexamens digitala prov är inte svårt för den som är påläst och förstår sammanhanget. Dessutom erbjuds hjälp om det finns lässvårigheter, vilket är proffsigt. Men det gäller att satsa energi, tid och engagemang.

Vad är syftet med jägarexamen? Varför heter det examen? En examen i min värld innebär att jag nått en viss kompetens och har fått lägga ner tid och engagemang för att uppnå något som är viktigt för mig.
Examen är en grund för att kunna fortsätta bli en bra jägare. Jägarexamen är en lägsta nivå teoretiskt och praktiskt för att kunna fortsätta att skaffa erfarenhet. Detta var ledaren för kursen noga med att förmedla vid kursstart.

 

Förstå skapelsen

För mig är det viktigt att få kunskap och förståelse för jaktetiken, det vill säga att förstå hur vi ska ta hand om vår natur och hur vi samspelar med vår skapelse.
Vi skapar förutsättningar för djuren att kunna leva i våra skogar, annars har vi inget att jaga. Som vi sår får vi skörda säger ett gammalt talesätt och det gäller också för jakten. Det vi jagar är överskottet av det vilt som har fått förutsättningarna att etablera sig i ett område.
Till de som klagar på hur jägarexamen går till vill jag säga att själva jakten är ett resultat av att vi kan bruka och vara rädd om vår jord och dess resurser, vilket kommer i första hand. Det kräver förståelse och kunskap.

 

Respekt för viltet

Är det jakten eller skjutandet som är viktigast? Jag funderar på det då jag hör debatten.
Vi som är nya jägare måste förstå att det är levande djur vi skjuter på. Det kräver ödmjukhet och respekt för viltet.
Jag var klar med min jägarexamen teoretiskt och praktiskt denna sommar, 2021. Jag började kursen i november förra året och har läst enligt den plan som ingår i kursen.
Vi var nio elever och pandemin gjorde att vi träffades varje söndagskväll, tre timmar via våra datorer, med vår lärare.
Jag upplever att jägarexamen har gett mig en god grund att stå på. Den har rustat mig för att nu kunna skaffa mig erfarenheter.

 

Energi och tid

Jag har fått lägga ner mycket tid på att läsa böckerna och öva på frågor, men mitt intresse att göra detta och viljan att klara alla prov hjälpte mig att kämpa på. Den energi och tid jag lagt ner gav resultat.
Viktigt i utbildningen är att förstå vad jag läser och hur det hänger ihop. Att jag kan använda min teoretiska kunskap praktiskt.
Detta gör att det ställer pedagogiska krav på kursledare att förmedla kunskap och skapa inlärningssituationer som är gynnsamma. Vi människor är olika och lär in på olika sätt. Något som man måste tas hänsyn till.

 

Lag och säkerhet

Att ta jägarexamen och att ställa krav på den som vill bli jägare är en kvalitetssäkring. Säkerhet och känna till lagarna är viktig kunskap.
Det digitala provet är inte svårt för den som är påläst och förstår sammanhanget. Dessutom erbjuds hjälp om det finns lässvårigheter, vilket är proffsigt.
Avslutningsvis vill jag tacka min lärare Karin och alla duktiga instruktörer för att ha delat med sig av sin gedigna erfarenhet och kunskap.

 

Peter Risberg
60 år och nyss klar med jägarexamen

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget