Viltförvaltningsdelegationen i Värmlands län vill sänka miniminivån för varg. Foto: Mostphotos

Krav på sänkt miniminivå för varg

Viltförvaltningsdelegationen i Värmland vill sänka miniminivån för varg från dagens elva till högst sju länsegna föryngringar. Vid förra vinterns inventering hittades 8,5 föryngringar i Värmland.

Under det sista mötet för den gamla delegationen, en ny tillträder efter valet, togs beslut om förslag till miniminivåer för varg och lo. Besluten skickar delegationen med i förhandlingarna med andra län i mellersta rovdjursförvaltningsområdet.

 

För hög nivå

Maria Falkevik, rovdjursansvarig, länsstyrelsen i Värmlands län.

Naturvårdsverket bestämde 2014 att miniminivån för varg i Värmland ska vara elva föryngringar. Viltförvaltningsdelegationen, VFD, anser att det är oproportionerligt högt jämfört med andra län.

– Värmland har varken blivit större eller mindre till ytan, och delegationen anser precis som 2014 att Värmlands andel av miniminivån för varg ska ligga mellan fem och sju föryngringar, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig och föredragande i viltförvaltningsdelegationen.

 

Fördelning

I dagsläget har mellersta rovdjursförvaltningsområdet 28,5 av de 30 föryngringar som är fördelade i Sverige. Samtal pågår mellan de olika förvaltningsområdena, där flera län jobbar för att södra och norra förvaltningsområdet ska ta ett större ansvar för landets vargstam.

– Nivåerna ska fastställas i december, säger Maria Falkevik.

En lägre miniminivå innebär inte direkt en ökad jakt på varg i Värmland.

Enligt Maria Falkevik är det en rad andra faktorer som styr när det fattas beslut om jakt på varg.

För lo beslöt delegationen att föreslå en miniminivå på tio och tolv föryngringar. Vinterns inventering visade 12,5 loföryngringar i Värmland.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev