Förbundets verksamhet rapporterad till regeringen

Varje år ska Jägareförbundet rapportera till regeringen vad som gjorts för pengarna som förbundet fått för det så kallade allmänna uppdraget, 43 miljoner kronor senaste året. Den rapporten är nu klar och redovisar en imponerande aktivitet.

Förbundets generalsekreterare Håkan Weberyd är också nöjd med redovisningen.
Det är intressant läsning och man ser i den att vi utför oerhört mycket arbete inom ramen för det allmänna uppdraget. Arbete till gagn för viltet, jakten och jägaren, och som medlemmen i Jägareförbundet ska vara stolt över. För att vi ska kunna upprätthålla en fortsatt hög nivå inom ramen för uppdraget kommer det dock att krävas en rätt rejäl uppräkning av uppdraget till nästa år, kommenterar Weberyd.
Pengarna från regeringen är fördelade under ett antal rubriker. En av dem är information. Betydligt mer tid och därmed pengar har gått åt för informationen än vad regeringen har beräknat.
Det beror till stor del på att det kan vara svårt att särskilja vad som är information och vad som ska räknas till andra områden, säger Ulf Johansson, utbildningsansvarig, som arbetat mycket med den praktiska tidsrapporteringen.
Det som i datasystemet redovisats som information kanske är inledningen på något som sedan är viltövervakning eller älgförvaltning. Gränsdragningen är svår, säger Ulf Johansson.
Regeringen har anvisat 9,2 miljoner kronor till information, men förbundet har gjort av med 18,9 miljoner. För praktisk jakt och förvaltning av viltarter beräknade regeringen att 15,9 miljoner behövdes, men förbundet gjorde av med 12,2. Kostnaden för viltövervakning bedömde regeringen skulle uppgå till tre miljoner och nästan exakt så mycket spenderade förbundet.
Arbetet med älgförvaltning trodde regeringen skulle kosta 9,2 miljoner kronor. I själva verket åtgick bara 6,5.
Beräkningsmodellen för behovet konstruerades av utredaren av det allmänna uppdraget Madeleine Emmervall. Men Jägareförbundet föreslår nu efter två år enligt den teoretiska modellen, att regeringen i stället följer det faktiska utfallet av den redovisning som införts. Den säger bättre i praktiken vad förbundet gör än den teoretiska beräkningen.
För information till allmänheten har åtgått 31 117 arbetstimmar. Hela 2 823 yttranden per brev, e-post eller muntligt, har lämnats till olika myndigheter i jakt- och viltfrågor. Av dessa finns 37 lämnade remissvar.
På hemsidan hämtar runt 100 000 personer per månad information om jakt och vilt.
Förbundets enhet Jakt och Fauna har haft 72 protokollförda möten med Naturvårdsverket och andra myndigheter. Fem av dessa möten skedde med Jordbruksverket om fågelinfluensan.
Därutöver har otaliga mer informella träffar med enskilda tjänstemän genomförts.
12 566 personer har deltagit i kurser och seminarier arrangerade av Jägareförbundet i en rad olika ämnen.
Inom ramen för området älgförvaltning kan man i rapporten läsa att 2006 genomfördes 324 lokala samråd. Deltagare på dessa var rätt jämnt fördelade mellan representanter för jägarna, 1 038 personer, och icke jägare, 1 082 personer.
Inga pengar går exempelvis till Svensk Jakt. Annan medlemsorienterad och PR-verksamhet för förbundet finns inte heller med.
Hela rapporten kan hittas på jagareforbundet.se.
Bertil Lundvik

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev