Nya förbundsuppdrag ger mer klirr i kassan

Regeringen har beslutat att Jägareförbundet för 2008 får 47,8 miljoner kronor för att fullgöra sina uppgifter inom det allmänna uppdraget. Det är en ökning med 4,4 miljoner.

Med beslutet om mer pengar kommer också en del nya uppdrag som Jägareförbundet ska prioritera.
Den nuvarande regeringen visar Jägareförbundet sitt förtroende och ger oss tillbaka uppdraget att informera i rovdjursfrågorna till jägare, markägare och jakträttshavare, berättar en nöjd generalsekreterare.
Det är ett förtroende jag tycker att vi förtjänar, säger Håkan Weberyd.
Ansvaret för rovdjursinventeringarna ligger kvar hos Naturvårdsverket och länsstyrelserna, men Jägareförbundet arbetar där vid sidan av det allmänna uppdraget ihop med myndigheterna.
Rovdjursfrågorna har över huvud taget en stor roll nu. Och vår egen rovdjurspolicy är något vi håller på att omarbeta, säger Håkan Weberyd.
I det allmänna uppdraget ligger att vi kraftfullt ska bekämpa den illegala jakten, och det gör vi redan på olika vis.
Också i björnjakten ska förbundet aktivera sig ännu mer, både vad gäller bättre eftersök och i förberedelserna inför jakten.
Det så kallade björnpasset ska utvecklas ytterligare och vår vilja är att alla som tänker jaga björn klarar av uppgifterna som krävs för det, säger Håkan Weberyd.
Regeringen vill också att Jägareförbundet aktiverar sig ännu mer i det lokala samrådet, främst för älgjakten, och tar fram bättre beslutsunderlag.
Vi ska också informera mer och bättre om alternativhagel för all hageljakt. I regeringens blybeslut ligger också detta åtagande från vår sida. Och det finns bra alternativ för mycket hageljakt, framhåller Håkan Weberyd.
Förbundet ska också engagera sig mer i integreringen av nya svenskar i samhället genom jakten.
Det är en uppgift vi med glädje åtar oss, säger Weberyd.
Även om Jägareförbundet inte fick hela den summa (51,3 miljoner kronor) man äskat är förbundets generalsekreterare optimistisk för utvecklingen av det allmänna uppdraget framöver.
Vi har en mycket god dialog med regeringen i den här frågan. Vi har också ett stämmobeslut på att verka för att viltvårdsfonden är jägarnas pengar och att de ska gå till jakten och viltvården.
Jag är positiv till utvecklingen, även om vi inte fick så stor del av ökningen av jaktkortsavgiften som vi önskat, säger Håkan Weberyd.
Bertil Lundvik

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev