Lina Nordquist, Niklas Frykman och Ulrica Westerlund (L).

Lina Nordquist, Niklas Frykman och Ulrica Westerlund (L).

Debatt: ”Lämna viltvård och ideell sektor i fred”

Det började med EU:s vapendirektiv. Det skulle motverka dödliga terrordåd, men slog i stället mot sportskyttar och viltvård. Den liberala parlamentsgruppen ALDE röstade NEJ, men förslaget gick igenom. Nu får vi laga efter läge.

Lagliga vapen är inte ett problem i Sverige. Enligt forskaren Björn Hagelin anmäls bara 1,2 grova brott årligen där vapnen har legalt ursprung. Svenska vapenägare förvarar sina vapen säkert, i säkerhetsklassade vapenskåp.

Ideell sektor är dessutom Sveriges ryggrad, både sportskyttet och viltvården. Dygnet runt, i eländesväder och terräng, görs till exempel årligen 50.000 eftersök efter trafikskadade djur. Belöningen får inte vara hårdare arbete och mer byråkrati.

 

Skjut inte bom

Den socialdemokratiska regeringen beställde en utredning om vapendirektivet. Efter hård kritik backar de nu och vill ha analyser om oklarheter, men de oklarheter regeringen nämner är inte ett dugg oklara.

Skjut inte bom, ministrar: EU kräver inga femårslicenser av Sverige, inte heller att halvautomatiska sportskyttevapen klassas som krigsmateriel. Vår svenska vapenlagstiftning uppfyller nämligen i stort sett redan de krav EU ställer.

 

Så här:

EU kräver en registerkontroll minst vart femte år, men det görs redan dagligen i Sverige: svensk polis samkör misstanke- och belastningsregister mot registret över svenska vapenägare. Trots detta funderar (S) och vapendragaren (MP) på att begränsa tillstånd för halvautomaters vapendelar till fem år. Det luktar krångel, merarbete för redan överbelastade poliser och sämre möjligheter för de som övar skytte.

En till onödighet: den svenska utredningen vill klassa vissa halvautomatiska gevär som krigsmateriel, samma kategori som kryssningsrobotar och explosiva missiler. Det skulle skapa hopplösa tillståndsprocesser och enorma svårigheter för idrottare att tävla utomlands. Helt i onödan. EU-direktivet siktar nämligen bara in sig på större magasin.

Jakt- eller sportskyttevapen behöver alltså inte klassas som krigsmateriel, om de inte har ett infört magasin med en kapacitet på 10 eller 20 patroner, beroende på vapentyp. Utan ett sådant magasin är vapnet enligt EU ett vanligt jakt- eller sportskyttevapen.

 

En enkel uppgift

Vår uppgift är egentligen enkel. Utöver regeln om större magasin behövs inget annat än ett förtydligande om att vår lagstiftning redan når upp till EU:s nya krav. Men utredaren tänker sig något annat, och (S) och (MP) verkar lyssna.

Bekänn färg, ministrar. Skjut framför allt inte på de som sköter sig. Visst kan ni införa strängare vapenlagar, men de är i sådant fall ert eget val. De går inte att skylla på EU.

Bekämpa gängskjutningar och terrorism, inte idrott eller jägare. Kriminella använder inte älgstudsare med licens, utan insmugglade vapen.

Vårt råd till regeringen är därför att fokusera på den trygghet som verkligen behövs. Öka tryggheten genom att låta allt från skola och socialtjänst till gränspolis bekämpa terrorism, grov organiserad brottslighet och parallellsamhällen.

Men vad ni än gör: lämna viltvård och ideell sektor i fred.

 

Lina Nordquist, riksdagskandidat (L) Uppsala 

Niklas Frykman, riksdagskandidat (L) Södermanland

Ulrica Westerlund, riksdagskandidat (L) Västerbotten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.