Södras skogstrateg tror på Äbin
Göran Örlander som är skogstrateg på Södra tror inte att Äbininventeringarna visar felaktiga resultat på grund av den mystiska tallplantsjukan i östra Småland. Inventerarna har utbildats särskilt om saken, och det syns på plantan att det inte är en viltskada, säger han.
Växtvärken, eller vad man nu ska kalla det som inträffat i tallplanteringarna, tas på största allvar av medlemsägda skogsföretaget Södra.
Göran Örlander, som arbetat mycket för att minska viltskadorna och för att få upp andelen tall i de sydsvenska skogarna, säger att han omedelbart efter att han besökt de drabbade områdena satte igång arbetet med att gå till botten med vad som hänt plantorna.
– Det är tråkigt om skogsägarna inte tyckte att de togs på allvar när de först slog larm om sina tallplanteringar, men jag kan säga att jag tog tag i det direkt, säger Göran Örlander.
Större område
Han förstår att skogsägarna och jägarna har farhågor för att tallplantsjukan kan ha påverkat Äbin, på så sätt att inventerarna bedömt att tallarna är betade av vilt när det egentligen beror på något annat, okänt vad.
– Inventerarna har nu fått en duvning i vad de särskilt ska titta på för att undvika sådana misstag. Men även utan en sådan utbildning tror jag inte att Äbin har påverkats.
– För att klassas som viltskadad ska trädets huvudaxel vara skadat genom ett toppbrott, att stammen är knäckt eller barkgnag. Mindre viltbete ska inte noteras, och inventerarna ska titta efter färskt bete och inte bara efter avvikelser som är buskformade, säger Göran Örlander.
På Södra är man väldigt oroliga över vad som inträffat i tallplanteringarna, företrädesvis i östra Småland, men rapporter om samma fenomen kommer från ett större geografiskt område.
Bakslag kan komma
Det arbete som bedrivits de senaste tio åren för att få skogsägarna att sätta tall på tallmarker, och som inneburit att försäljningen av tallplantor tredubblats, riskerar ett bakslag.
– Ja, och det vore mycket negativt nu när vi har ett tydligt trendbrott. Särskilt olyckligt är det i östra Småland eftersom det där är utpräglade tallmarker där egentligen inget annat, varken gran eller löv, fungerar, säger Göran Örlander.
Han vill inte spekulera i vad tallplantorna drabbats av, utan vill invänta resultatet av Skogsforsks arbete.
– Det handlar om att identifiera skadan, att kartlägga utbredningen och att klarlägga orsaken. Innan vi har svar på de frågorna är det inte meningsfullt att spekulera. Det blir bara gissningar, säger Göran Örlander.
[totalpoll id=”64016″]
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.