Ett sju mil långt viltstängsel längs gränsen mot Tyskland ska stoppa smittade vildsvin från att ta sig in i Danmark. Stängslet är en av flera åtgärder för att förhindra att den afrikanska svinpesten når Danmark. Foto: Mostphotos

Viltstängsel ska stoppa afrikansk svinpest

Danska folketinget har beslutat att bygga ett 70 kilometer långt viltstängsel längs gränsen mot Tyskland. Stängslet ska förhindra att vildsvin smittade av afrikansk svinpest tar sig in i Danmark.

Folketinget tog enligt Dansk Radio beslutet under måndagen, och frågan kommer att avgöras i Miljöstyrelsen.

Viltstängslet föreslås bli 1,5 meter högt och kommer att grävas ner 50 centimeter i marken. Kostnaden beräknas till 70 miljoner danska kronor, och ställt emot den danska fläskexporten på 11 miljarder danska kronor årligen anses det som en rimlig kostnad.

 

Omfattande åtgärder

Jakt på vildsvin blir också tillåten dygnet runt och böterna höjs vid slarv med rengöring av djurtransporter samtidigt som en informationskampanj för att informera om riskerna med smittspridning via matavfall inleds. För att stoppa vildsvin från att simma till Danmark kan flytande avspärrningar läggas i havet.

– Regeringen sätter också press på EU för att starta ett paneuropeiskt initiativ. Så vi använder hela paletten, säger miljö- och livsmedelsminister Jakob Ellemann-Jensen (V), i en kommentar. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev