Mikael Samuelsson, ordförande för Jägareförbundet Norrbotten, vill att länsstyrelsen i Norrbotten nu tar tag i björnförvaltningen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Björnen – resurs eller skadedjur?

Fjolårets rekord i antal skyddsjakter på björn kommer nu att diskuteras i viltförvaltningsdelegationen i Norrbotten. Likaså tjänstemäns försök att efterforska medias källor.

– Frågan kommer upp. Det här visar återigen att länsstyrelsen inte är van att bli granskad, säger Mikael Samuelsson, ordförande Jägareförbundet Norrbotten.

Han kommer nu att ställa krav på en utvärdering av skyddsjakterna.

På tisdag samlas länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation i Norrbotten. På dagordningen står bland annat björnjakten, skyddsjakterna och miniminivåerna.

 

Granskning

I en rad artiklar har Svensk Jakt berättat om hur fjolårets omfattande skyddsjakt på björn i Norrbotten ledde till att det inte blev någon licensjakt på björn på hösten.

I granskningen framkom bland annat att en del beslut tagits utan vare sig dokumenterade jaktspår efter ren eller att någon naturbevakare varit på plats. Dessutom kunde vi berätta om att länsstyrelsen varit utsatt för påtryckningar.

Granskningen ledde till att en enskild tjänsteman ville efterforska källor som Svensk Jakt använt sig av i arbetet med artikelserien.

 

Synen på björnen

Mikael Samuelsson är upprörd.

– Den här frågan måste länsstyrelsen nu ta tag i. Det verkar som om man inte är vana vid att bli granskade. Man har inga rutiner och man svarar inte på en del frågor. Vi hade ett möte med länsstyrelsen efter vår granskning av beslutet att stänga av ett område inom Girjas sameby för småviltjakt. Då påpekade länsstyrelsen att man skulle bättra sig. Men det verkar man inte ha gjort, säger han.

Jägareförbundet Norrbotten menar att det i grunden också handlar om hur vi ska se på björnen; som en resurs eller ett skadedjur som eldas upp vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala.

 

Förslag

Jägareförbundet föreslår nu en rad förändringar vad gäller björnförvaltningen i Norrbotten:

• licensjakt ska utgöra grund för förvaltning av björn i Norrbotten

• länet delas upp i tre förvaltningsområden med egna mål, planer och tilldelningar

• det totala antalet björnar som tilldelas till Norrbotten skall vara minst 50 stycken

• det strikta skyddet för familjegrupper mildras under licensjakten

• jakttid införs 15 april till 15 maj och ingen särskild tilldelning görs för denna tid utan eventuell kvarvarande kvot då jakten avslutas under hösten 2018 får nyttjas under denna period 2019

• åteljakt ska tillåtas i hela länet med minimala begränsningar förutom vad gäller tillåtet åtelmaterial.

 

Är bekymrad

Mikael Samuelsson är bekymrad över dagens situation.

– I stället för att skapa problem måste länsstyrelsen förebygga problem och komma med förslag till långsiktiga lösningar. Allt för att återskapa förståelse och förtroende för förvaltningen. Jägareförbundet tar ansvar och har kommit med förslag till lösningar.

Flera saker behöver nu göras för att hela länet ska få en förutsägbar björnförvaltning för framtiden och skapa förutsättningar för att länsstyrelsen återfår förtroendet hos jägarkåren, säger Mikael Samuelsson.

 

Begär utvärdering

Jägareförbundet Norrbotten har tidigare begärt att den omfattande skyddsjakten våren 2017 ska utvärderas och analyseras för att klargöra om besluten grundades på relevanta fakta och ett säkert beslutsunderlag.

– Jag ser fram emot att få svar på det när viltförvaltningsdelegationen samlas.

Mikael Samuelsson radar sedan upp flera saker som nu behöver göras:

– En genomgripande analys av björnantal och björnens påverkan på jakt, renskötsel och övrig djurhållning. Denna påverkan måste vägas samman med övriga rovdjurs påverkan. Vi ser ingen orsak i dagsläget att den nedre förvaltningsnivån nämnvärt ska överstiga den beslutade miniminivån för björn i länet.

 

Forskarrapport

Mikael Samuelsson nämner också forskarrapporten om björnens predation på renkalv.

– Man kom fram till att det är nivån på björnstammen snarare än enskilda skadegörande individer som påverkar nivån på predationen. Det pekar i sin tur på att en väl planerad och genomförd licensjakt på hösten är lika effektiv som att genomföra skyddsjakt under våren.

Jägareförbundet vill nu se ett tydligt inriktningsbeslut från länsstyrelsen om att skyddsjakt ska vara ett undantag och licensjakt ska vara det övergripande förvaltningsverktyget för björn i Norrbotten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev