Debatt: ”Vildsvin på bordet – inte i trafiken”
Vildsvin förstör allt fler skördar och orsakar svåra trafikolyckor. Därför behövs mer jakt, men det kräver att det blir enklare både att kameraövervaka och att sälja vildsvinskött.
När skördarna mognar är det inte bara lantbrukarna som blir glada – varje år bökar allt fler vildsvin och förstör deras åkrar. På de ställen där bönderna odlar vall och har fleråriga växter blir skadorna från djuren kvar i flera år.
Enligt Hans Andersson, professor i lantbruksekonomi vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har närmare 40 procent av Sveriges lantbrukare drabbats av vildsvin. Han beräknar att kostnaderna för detta uppgår till cirka sju procent av produktionsvärdet för grödor på svensk åker.
Och det slutar inte här. Fler vildsvin leder även till allt fler viltolyckor i trafiken. För sju år sedan inträffade färre än 2.500 vildsvinsolyckor, men förra året hade olyckorna ökat till över 6.000 stycken.
Uppmuntra jakt
Tillsammans med lantbrukare, markägare och arrendatorer skulle Sveriges jägare kunna minska både vildsvinsskador och trafikolyckor, men då krävs att vi uppmuntrar vildsvinsjakt.
Vildsvin är svåra att jaga, eftersom de främst rör sig kvällar och nätter. Vi vill därför att jägare enklare ska kunna använda sig av kameraövervakning vid åtlar, med eget ansvar att följa lagar och regler, i stället för krångliga tillståndsansökningar.
Smart mat
När vildsvinet fällts vill vi att köttet enklare ska kunna tas tillvara. Viltkött är ett av våra mest klimatsmarta livsmedel, men när den egna frysen är fylld får jägarna vare sig ge bort eller sälja köttet.
I stället måste de köra djuren till godkända vilthanteringsanläggningar för hantering. Resan är ofta tidskrävande och processen i sig kostar omkring en tusenlapp, vilket gör att få jägare fäller särskilt många vildsvin och knappt några alls säljer kött, vare sig till restauranger, handlare eller privatpersoner.
Spårbara tester
Reglerna behöver förenklas och göras mer lika reglerna för försäljning av älg, hjort och rådjur, självklart med spårbara trikintester och god livsmedelshantering.
I andra EU-länder är detta redan verklighet. Tyska jägare säljer i dag mer än en halv miljon vildsvin till både vänner och till lokala livsmedelsföretag och restauranger. Detta borde vara en självklarhet även i Sverige.
Därför är det välkommet att Svenska Jägareförbundet och LRF föreslagit just rimligare regler för försäljning av vildsvinskött.
Många vinnare
Alla skulle vinna på en lösning om fler kan äta vildsvinskött, samtidigt som våra landsvägar säkras och lantbrukarna får tryggare ekonomi och sinnesro. Allt detta är möjligt, bara Sveriges jägare får rimliga förutsättningar.
Vi är övertygade om att förenklade regler för kameraövervakning och försäljning av vildsvinskött är viktiga delar av lösningen.
Lina Nordquist (L)
riksdagskandidat Uppsala
Niklas Frykman (L)
riksdagskandidat Södermanland
Delta i debatten
Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.