Djurrättsaktivister anser att människan inte har rätt att hålla andra djur över huvud taget. Foto: Martin Källberg

Debatt: ”Vi får prova oss fram mot en bättre värld”

Björn Isaksson har i sin debattartikel ”Vad vill veganerna?” många intressanta frågeställningar kring hur ett veganskt samhälle skulle kunna se ut och vad det skulle få för konsekvenser. Jag vill gärna försöka beskriva hur jag som vegan och djurrättsförespråkare tänker.

Björn Isaksson undrar vad som händer om vi slutar jaga. Det kommer naturligtvis, som han skriver, att leda till att klövdjuren kommer att öka i antal och rovdjuren likaså.

Men om rovdjuren har tillräckligt med byten i skogen så har de heller inte lika stort intresse av att röra sig in mot människors områden. Det finns helt enkelt tillräckligt med mat i skogen.

Om rovdjuren ökar i våra marker så kan det såklart finnas större risker med att befinna sig som oskyddad människa där, det ska vi inte sticka under stol med, men frågan är hur stor risken är? Det finns få beskrivningar på till exempel varg som attackerat människor även historiskt sett.

 

Anvisade säkra platser

Skulle vi ändå bedöma att risken ökar så måste vi vara innovativa för att komma på lösningar för detta. Kanske får vi också acceptera att vi blir anvisade vissa säkra platser och djuren får vara ifred i skogen.

Vem har bestämt att vi människor har rätt att vistas överallt hela tiden? Ju mer människan har brett ut sig, desto mindre plats har de andra djuren till sina behov. Det är inte heller rättvist.

Isaksson frågar i sin debattartikel hur det kommer att se ut om vi inte håller husdjur eller lantbruksdjur längre. Det är riktigt att djurrättare inte anser att vi har rätt att hålla andra djur över huvud taget. Det innebär såklart inte att vi tycker att alla djur ska släppas ut vind för våg.

 

Alltför få ser solen

Vi människor är de som har ansvaret för den långtgående aveln som gör att vissa djur inte ens kan uppnå vuxen ålder på grund av försvagade ben, för stora muskler eller andra problem som uppstått för att vi människor vill äta deras kroppar eller använda deras päls.

Om vi skulle sluta att avla fram nya individer av dessa arter så är det inte en förlust. En individ kan inte lida genom att inte födas.

Det är så klart tråkigt att vi inte skulle se kor i hagar eller hönor picka omkring på gårdarna, men i ärlighetens namn så är det alltför få individer som någonsin får känna vare sig sol eller regn på sina kroppar i dagens industri.

 

Inte färdigtänkt

Jag har stort förtroende för mänsklighetens innovativa sida som har sett till att vi kan åka tåg, flygplan, få el till våra hem, bygga fantastiska föremål och byggnader. Varför skulle inte människan kunna komma på nya sätt att odla och försörja oss utan att skada andra djur?

Björn Isaksson har rätt, det är inte färdigtänkt. Vi får helt enkelt prova oss fram mot en bättre värld. Tillsammans.

Precis som vi har gjort tidigare när vi tagit bort slaveriet, sänkt arbetstiden, sett till att kvinnor fått rösträtt, infört fri abort och andra rättighetsreformer.

Jag tror på människans inneboende vilja att göra gott och vår uppfinningsrikedom. Den kommer att ta oss långt om vi bara vågar prova nytt.

Hannah Bratt

Vegan och djurrättare

 

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.