Jägarna i Tåkernbygdens jaktvårdskrets förbereder sig inför att vildsvinsskadorna på de odlade fälten kommer att öka. Foto: Boo Westlund

Jägarna i Tåkernbygdens jaktvårdskrets förbereder sig inför att vildsvinsskadorna på de odlade fälten kommer att öka. Bilden är tagen samband med jakt i spannmålsfält i Frändefors, Dalsland. Foto: Boo Westlund

Vildsvinen ska stämmas i bäcken

Ännu så länge är skadorna från vildsvin begränsade på de vidsträckta åkermarkerna kring sjön Tåkern i Östergötland. Men jaktvårdskretsen vill stämma i bäcken och förbereder nu flera åtgärder tillsammans med bygdens lantbrukare för att vara beredda när vildsvinen ökar i antal.

Vid ett möte som Tåkernbygdens jaktvårdskrets tillsammans med den lokala LRF-avdelningen kallat till framkom flera förslag om hur jägare och lantbrukare kan förbereda sig inför en sannolik tillväxt i vildsvinsstammen runt sjön.

Jan Engholm, ordförande i Tåkernbygdens jaktvårdskrets. Foto: Jan Henricson

Man kan konstatera att det finns fog för en viss oro. De enormt stora vassområdena med omkringliggande vidsträckta åkermarker utgör perfekta biotoper för vildsvin, och frågan är inte om utan när stammen växer till på allvar.

– Vi har vildsvin nu, men ännu så länge har de inte ställt till med några större skador på åkrarna, säger Jan Engholm som är ordförande i Tåkernbygdens jaktvårdskrets. Men vi vill vara redo den dag då skadorna tilltar.

 

Vikten av samarbete

Därför förbereder kretsen flera åtgärder för att inte stå handfallna den dag vildsvinen börjar ställa till riktig oreda i de odlade markerna.

– Det handlar om att upprätta ett system med jourjägare som kan rycka ut med kort varsel, samt att få till en eftersökspool med skickliga jägare och hundar. Därtill uppmanar vi lantbrukarna att vara uppmärksamma och titta efter skador så att de kan slå larm i tid, särskilt när spannmålet är som mest attraktiv, i mjölkmognadsstadiet, säger Jan Engholm.

På mötet, som hade stor uppslutning, varnade Jan Engholm lantbrukarna att försöka ta betalt av jägarna som ställer upp. Fler än ett sådant här projekt har stupat på grund av det, informerade han.

– Jag betonade också vikten av samarbete. Även om det är effektivt att jaga inne i spannmålet kan det underlätta om det finns skjutgator som kan utnyttjas när vildsvinen går till och från fältet, liksom att lantbrukaren kan hjälpa till med att flytta jakttorn om det skulle behövas.

 

Ingen lyxmat

Jaktvårdskretsen förordar också att vildsvinen inte ska jagas på Omberg under växtsäsongen.

– Låter vi dem vara i fred där och jagar dem ute på fälten har det förhoppningsvis en positiv effekt. När det blir höst och vinter och under tidig vår kan vi naturligtvis jaga vildsvin även på berget, säger Jan Engholm.

Under mötet påtalades vikten av att Jägareförbundet och LRF fortsätter att arbeta för att deras gemensamma förslag om förenklade regler vad gäller försäljning av vildsvinskött ska bli verklighet.

– Ja, det är viktigt. Liksom att vildsvinskött inte ska betraktas som en lyxvara i butikerna. Om konsumenten behöver betala 139 kronor kilot för malet vildsvinskött blir det aldrig någon fart på försäljningen och därmed ingen efterfrågan, säger Jan Engholm.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev