Under måndagen träffade Jägareförbundet Norrbotten ansvariga chefer vid länsstyrelsen med anledning av bråket runt avlysningen av ripjakten i ett område i fjällen, och den överflygning som Jägareförbundet gjorde. Resultatet av mötet blev att länsstyrelsen ska se över rutinerna vad gäller informationen kring avlysningar.
Foto: Lars-Henrik Andersson och Kjell-Erik Moseid

Länsstyrelsen beklagar svordomar i SVT-intervju

Länsstyrelsen i Norrbotten lovar bättre kommunikation när områden i fjällen blir avlysta för jakt. Detta efter att Jägareförbundet Norrbotten haft ett möte med länsstyrelsen.
Dessutom beklagar nu länsstyrelsen att en tjänsteman svor i en intervju med SVT.
– Det var onödigt, säger Britta Wännström, chef för miljöavdelningen.

Girjas sameby begärde tidigare i vinter i ett mejl till länsstyrelsen att ett cirka 25.000 hektar stort område i fjällen, söder om Kebnekasie, skulle avlysas för jakt med hänvisning till att renarna i området riskerade att bli störda.

Länsstyrelsen avlyste området för jakt, dock inte för skotertrafik och fiske. Det fick många jägare i framför allt Kiruna att reagera.

 

Räknade renar

Jägareförbundet i Norrbotten anlitade ett helikopterföretag och flög över området för att se hur många renar som fanns i området.

Mikael Samuelsson, Jägareförbundet Norrbotten.

Överflygningen fick både samebyn och länsstyrelsens chef vid rennäringsenheten, Erik Gustavsson, att reagera starkt.

I en intervju med SVT Norrbotten sade Erik Gustavsson: ”… jag tycker att det är ett jävla sätt att jägarförbundet och helikopterföretag åker ut och gör en egen inventering utan att ha samebyn med sig, och är det då så att man stör renarna då är det om inte uppsåt så är det brottsligt.”

Det kraftfulla uttalandet från länsstyrelsens chef medförde att centerpartisten Mats Holmström i Kiruna gjorde en JO-anmälan.

 

Jägareförbundet agerade

Dessutom reagerade Jägareförbundet i Norrbotten över det kraftfulla uttalandet från länsstyrelsen.

I går kväll träffade företrädare för Jägareförbundet Norrbotten länsrådet och vikarierande landshövdingen Johan Antti samt chefen för miljöavdelningen Britta Wännström. Även Erik Gustavsson deltog i mötet. Jägareförbundet Norrbotten representerades av bland andra ordförande Mikael Samuelsson

– Vi tog initiativ till ett möte med länsstyrelsen med hänsyn till att jägarna tappat förtroendet för hanteringen av ärenden kopplade till rennäring och jakt. På mötet diskuterade vi småviltjakten ovan odlingsgränsen och älgjakten vad gäller ortsbojaktlagens situation, berättar Mikael Samuelsson.

 

Förbättrad kommunikation

Resultatet av mötet blev att länsstyrelsen nu ska se över hur man kan förbättra och sprida information om de beslut som tas kopplat till jakt och rennäring.

– Vi gav en bild av hur vi ser på frågan och hur jägarna uppfattar situationen. Vi påtalade också att det ställs ännu större krav på öppenhet när länsstyrelsen tar beslut som inte kan överklagas, säger Mikael Samuelsson.

– Jägareförbundet har uttryckt önskemål om en ökad kommunikation. Vi tog med oss en del av synpunkterna som vi ska titta närmare på. Vi tydliggjorde vår roll och vad rennäringslagen säger när det gäller upplåtelse av

Britta Wännström, länsstyrelsen Norrbotten.

småviltjakt, att den kan ske om det inte innebär en avsevärd olägenhet för rennäringen. Det är inte heller ett myndighetsbeslut som vi fattar när vi avlyser ett område utan det är ett beslut som vi tar i egenskap av markägarens företrädare, säger Britta Wännström.

 

Anser ni det är fel att sådana beslut granskas?

– Nej, som myndighet får man finna sig i att bli granskad. Däremot kan jag tycka att om Jägareförbundet vill ha en bra kommunikation med oss på länsstyrelsen så borde man hört av sig till oss innan man gjorde överflygningen.

 

Varför då?

– För att få förutsättningarna klara för sig och lite mer bakgrund. Man hade kunnat stämma av med oss.

 

Samtidigt hade inte länsstyrelsen kommunicerat med Jägareförbundet att man tänkte göra den här avlysningen?

– Det är inte vanligt med avlysningar den här tiden på året. Däremot gör vi massor med avlysningar under höstarna och det kommunicerar vi i det system där man löser jaktkort. Där får jägaren information om vilka områden som är avlysta. Det har mig veterligen hittills inte ifrågasatts. Det nuvarande sättet är effektivt, säger Britta Wännström.

 

Det har också riktats stark kritik mot Erik Gustavssons kraftfulla uttalanden i media. Hur ser du på hans uttalanden?

– Som jag har uppfattat hans uttalanden, så säger han att om man flugit på en sådan höjd att man kunnat utföra en inventering så kan det vara frågan om ett brott mot rennäringslagen. Det är inte samma sak som att säga att man gjort ett brott. Nu har man återkommit med information om att man flög på 500 meters höjd. Det är en information som framkommit efter TV-inslaget.

 

Att en tjänsteman svär i en intervju, hur tolkar du det?

– Erik har på gårdagens möte beklagat användningen av svordomen. Sen är inte han den första eller sista som svär i TV. Normalt ingår inte svordomar i våra medarbetares ordval. Det var ett beklagligt ordval.

 

Har ni förståelse för att jägarna är kritiska eller tycker du det är en storm i ett vattenglas?

– Om man kokar ner till det själva avlysningen av ett jaktområde i fjällen så kan jag tycka att det är en storm i ett vattenglas.

 

Hade ni kunnat hantera frågan på ett annat sätt?

– Det var en onödig svordom. Sen tycker vi avlysningen i sig är korrekt, säger Britta Wännström och påpekar avslutningsvis att man tillsammans med Jägareförbundet ska försöka förbättra dialogen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev