Var det en räv som jagade hästar i Västra Ämtervik?Länsstyrelsen i Värmland har säkrat dna från räv i hagen. Foto: Kenneth Johansson

Var det en räv som jagade hästar i Västra Ämtervik? Länsstyrelsen i Värmland har säkrat dna från räv i hagen, men inte hittat spår av varg. Foto: Kenneth Johansson

Prover från blödande räv i hästhagen

Förra veckan misstänktes en varg ha jagat tre nordsvenska travhästar i en hage i Västra Ämtervik. De prover länsstyrelsens hämtat från hagen kan däremot bara bekräfta dna från räv.

Bertil Forsberg, tidigare ordförande för Jägareförbundet Värmland och jaktledare under vinterns skyddsjakter på varg i Rackstadsreviret, ansökte förra veckan om skyddsjakt på ännu en varg i reviret. Detta efter att han på plats konstaterat spår efter en varg som under tisdagskvällen jagat tre hästar nära ett bostadshus i Västra Ämtervik.

Hästarna var rejält skrämda och spår efter vargen fanns enligt Bertil Forsberg både i och utanför hagen.

 

Hagen undersöktes

Dagen efter, och efter ett rejält snöfall, undersöktes hagen av länsstyrelsen i Värmland. Tre prover från en lega med blod och hår skickades på analys.

Nu har svaret kommit.

– Proverna vi tog kommer från räv. Vi säger för den skull inte att en varg inte har jagat hästarna, men de prover som vi skickat in för analys kommer i alla tre fallen från räv, säger Kari Langöen, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Värmland.

Rävskabben är utbredd i området och Bertil Forsberg misstänker att även vargarna har drabbats. Det skulle vara en förklaring till varför varg under vintern sökt sig nära bebyggelsen och tamdjur. Flera hästägare i området har enligt Bertil Forsberg fått sina hästar skrämda av varg.

 

Säker på varg

Att det var en varg som jagade de tre hästarna i Västra Ämtervik råder det enligt Bertil Forsberg ingen tvekan om.

– Jag spårade den i dagsljus, och det är ingen tvekan. Det var varg, sa Bertil Forsberg i en intervju i Svensk Jakt förra veckan.

De prover som länsstyrelsen säkrade hämtades från en lega där ett djur rullat sig. Där fanns hårtussar och blod, men inga spår som kunde identifieras som varg.

Den bedömningen bekräftas också av de tagna proverna.

– Vi har kvalitetssäkrat dna av räv. Vad som i övrigt kan ha hänt kan vi inte ha en åsikt om, det går inte att fastställa, säger Kari Langöen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev