I år byter Räv-SM namn till Stövar-SM för rävhundar. Foto: Jan Henricson

Nya protester att vänta mot mästerskap

Vid förra årets Räv-SM på Gotland störde aktivister på olika sätt arrangemanget. Sponsorn Agria hoppade av. Nu väntas djurrättsrörelsen protestera och agera mot årets SM som ska gå i Skaraborg. Arrangemanget byter också namn till Stövar-SM för rävhundar.

– Vi har ingen konkret plan för hur vi ska jobba i Skaraborg ännu, men kommer att engagera oss under tävlingen. Största effekten får vi när vi påverkar sponsorerna, säger Richard Dehnisch, ordförande för Jaktkritikerna, till Skövde Nyheter.

 

Påtryckningar

Det var förra året som försäkringsbolaget Agria drog sig ur som sponsor av Räv-SM på Gotland efter påtryckningar från djurrättsrörelsen. Något som fick jakthundsfolket att gå i taket av ilska.

Under själva SM:et förekom störningar från djurrättsaktivister med bland annat misstänkt sabotage mot deltagarnas fordon.

 

Anlitat polis

Det är Västergötlands stövarklubb som arrangerar årets SM den 17–18 februari och man har nu förberett sig för att möta eventuella aktivister.

– Vi har bland annat anlitat en före detta polis som säkerhetssamordnare. Vi kommer också ha säkerhetsansvariga ute på provområdena, säger Anders Ydergren, pressansvarig för Stövar-SM för rävhundar.

 

Var oförberedda

Maskerade djurrättsaktivister skrämde en stövare och försökte på olika sätt sabotera fjolårets Räv-SM. Foto: Erik Jonsson

Han menar att alla nog var oförberedda på fjolårets protester.

– Syftet hos de här som protesterar är ju att provocera och hänga ut jägarkåren. Det känns onödigt att vi måste lägga resurser och energi på sådana här saker. Sedan kan jag tycka det är konstigt att man riktar in dig på stövar-SM för rävhundar.

 

Beklagligt

Anders Ydergren menar att Västergötlands Stövarklubb förberett sig ordentligt.

– Det är beklagligt att vi måste göra det, säger han.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.