
Debattören vill införa en kostnadsersättning för besiktigat och godkänt vildsvin i godkänd anläggning. Pengarna ska sedan fördelas mellan jägaren som har levererat och vilthanteringsanläggning. Foto: Olle Olsson
Tror någon verkligen att en restaurang eller en butik betalar 50 kronor kilot för ett ostyckat vildsvin, alltså 2.000 kronor för ett 40 kilo tungt djur? Nej, de vill endast köpa detaljer: karré, stek, filé och så vidare.
Fina delar
Här följer en beräkning på vad förtjänsten kan vara på vildsvin som väger 40 kilo.
30 procent är ben som avgår, det vill säga 12 kilo. Utöver det avgår puts med 2 kilo. Kvar är 26 kilo.
2 kilo karré betalas med 200 kronor, 2 kilo filé + ryggbiff ger 400 kronor, 3 kilo grytbitar ger 240 kronor. Kvar är 7 kilo stek som ger 1.050 kronor. Summa intäkter 2.370 kronor.
Från detta ska kostnaderna dras. Inköp 1.000 kronor, kostnad slaktavfall 100 kronor. Kvar är 1.270 kronor. Från detta ska ytterligare kostnader, dras för veterinärbesiktning, två timmars arbete med styckning, distribution, med mera.
Detta är lågt räknat på ett optimalt vildsvin med bästa slaktutbyte utan skottskador.
Sämst skjutna
Det är lätt att räkna fram en hög vinst när man inte vet vilka kostnader vilthanteringsanläggningarna har.
Många vildsvin som kommer till oss är kanske från större jakter där jägarna behåller en del och resten går till vilthanteringsanläggningar. Vad får vi? Jo, de som är sämst skjutna med skott i buk och baklår.
Jag har läst i pressen att kostnaderna för vildsvinsskador på grödor och i trafiken uppskattas till 1,5 miljard kronor.
En idé jag har är att införa en kostnadsersättning, alltså inga skottpengar, på låt oss säga 1.000 kronor per besiktigat och godkänt vildsvin i godkänd anläggning. Pengarna ska fördelas mellan jägaren som har levererat och vilthanteringsanläggning.
Årligen skjuts cirka 100.000 vildsvin vilket innebär att mitt förslag kostar 100 miljoner kronor som då staten och LRF kunde gå in med så det kunde bli ordning och reda på marknaden!
En som ej täljer guld