Flera försök till rovdjursjakt har stoppats av så kallade miljöorganisationers överklaganden. Pål Jonsson (M) undrar därför om miljöminister Karolina Skog (MP) kommer vidta några åtgärder för att se över de krav som ställs på organisationerna.

Skriftlig fråga till miljöministern om talerätten vid jakt

Avser ministern att vidta några åtgärder för att se över de krav som ställs för att en miljöorganisation ska ha talerätt vid jaktfrågor?
Den skriftliga frågan ställer Pål Jonsson (M) till miljöminister Karolina Skog (MP).

Pål Jonson hänvisar till den så kallade Århuskonventionen, som gör det möjligt för miljöorganisationer med fler än 100 medlemmar rätt att överklaga beslut om licens- och skyddsjakt genom den så kallade talerätten.

Pål Jonsson skriver: ”Det har visat sig ha genomgripande konsekvenser för utförandet av jakten i ljuset av att såväl licens- som skyddsjakt av varg ofta präglas av utdragna överklaganden som i slutändan ofta omöjliggör effektuerandet av dessa beslut på processuella grunder. I tidningsuppgifter har det även framkommit att vissa av dessa miljögrupper inte kunnat styrka sina medlemsantal genom listor med fullständiga namn på och kontaktuppgifter till medlemmarna. I några fall ska det till och med ha handlat om att Facebookgrupper använt talerätten till sin fördel.”

 

Svar senast 21 juni

Pål Jonssons skriftliga fråga till Karolina Skog: ”Avser ministern att vidta några åtgärder för att se över de krav som ställs för att en miljöorganisation ska ha talerätt vid jaktfrågor i syfte att göra verktyget mer proportionerligt i förhållande till dess effekter?”

Frågan måste besvaras av Karolina Skog senaste den 21 juni.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev