Våtmarksfondens stipendiat har hjälpt till att anlägga en mängd viltvatten runt om i Mälardalen. Foto: Jan Henricson

Stipendium till rådgivare för våtmarker

Våtmarksfondens stipendium tilldelas i år Sören Eriksson som arbetar som rådgivare på Hushållningssällskapet i Uppsala. Under de senaste tio åren har han i huvudsak ägnat sig åt restaurering av våtmarker och anläggande av fosfordammar i jordbrukslandskapet.

I ett pressmeddelande skriver Våtmarksfonden att Sören Eriksson hjälpt lantbrukare i hela Mälardalen med deras våtmarker. Inom Jordbruksverkets projekt Greppa Näringen har han under åren utfört ett 80-tal rådgivningar om anläggande och skötsel av våtmarker.

 

Rikt fågelliv

Sören Eriksson.

För närvarande arbetar Sören Eriksson med ett 20-tal våtmarksansökningar åt markägare runt om i Mälardalen. Utöver att fånga upp kväve och fosfor från jordbruksmarken har våtmarkerna en mycket stor betydelse för den biologiska mångfalden och för ett rikare fågelliv.

Våtmarksfondens stipendium, som uppgår till 35.000 kronor, syftar till att stimulera arbetet med att bevara, skapa och sköta våtmarker.

 

Inspirerar markägare

Juryns motivering:

”Sören tilldelas Våtmarksstipendiet 2017 för sin fina förmåga att ge markägare professionellt stöd vid anläggande av våtmarker i alla former. Hans sätt att inspirera, sprida kunskap om våtmarkernas stora värde och hjälpa till med ansökningar och utformningen av funktionella våtmarker är ett stort föredöme.”

Stipendiet delas ut i samband med Våtmarksfondens konferens i Ekerum, Öland, den 25 april av fondens ordförande Björn Sprängare.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev